När någon inte tycker om dig

Som konsult så träffar man många människor i många olika sammanhang. På det viset har jag lärt mig känna tonen och kulturen hos ett företag redan i receptionen. Ofta möts jag av varma, trevliga, öppna, entusiastiska personer, men det har också lärt mig se när människor inte tycker om mig eller kanske det jag står för.

Jag vet också ganska väl vilka av mina, enligt mig goda, okuvliga egenskaper som ibland inte uppskattas hos vissa personer. Och det är sannolikt inte egenskaperna i sig, utan egenskaperna i relation till min ålder, personlighet och kanske framtoning. Här följer 3 av dessa egenskaper.

hyp

1 Jag är glad
Att vara uppsluppet glad framstår ofta en smula suspekt och anstår inte en medelålders man. Glädje hos en vuxen man i ett professionellt sammanhang associeras istället med enfald och kravlöshet.

2 Jag är snäll
Att vara snäll förväxlas nästan undantagslöst med att vara svag. Inom näringslivet finns en tradition av att någon skall vinna och någon skall förlora. Därför betraktas snällhet och emotionell generositet också som inställsamhet hos dom som håller en återhållsam och hård fasad.

3 Jag är entusiastisk
Som medelålders gubbe tycks det vara allt annat än klädsamt att vara entusiastisk. Det står i bjärt motsats till den återhållsamma trygghet som vilar på professionell erfarenhet, snarare än entusiasmen för det okända.

Analys
Att vissa människor inte gillar dessa sidor hos mig berör mig dock marginellt. För jag gillar ofta inte dom heller! Det jag inte gillar är deras affärsmässiga teater, reaktionära framtoning och ängsliga manér. Det är (hoppas jag) bara människor som lämnade sina spännande, roliga, charmiga personligheter i samma ögonblick dom gick till jobbet. Människor som inte förstått värdet av ett personligt unikt DNA även i en affärsmässig kontext.

man4

Slutsats
Personligen trivs jag bäst när jag får arbeta med människor, inte med roller och funktioner. Udda, komplicerade, spännande, utmanande personligheter. Människor som gör saker med passion och som är villiga att ta en personlig risk i sina åsikter eller idéer.

Roller och funktioner behöver aldrig ta en personlig risk, för det finns alltid en arbetsmässig uniform att gömma sig bakom. Fokus på att eliminera risk leder dock aldrig framåt, det konserverar bara det som är.

Att vara sann i sitt unika DNA oavsett sammanhang, tror jag gör oss bättre på jobbet och det gör vår spegelbild så mycket skönare, intressantare och värdefull.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

4 thoughts on “När någon inte tycker om dig

  1. Jag är också glad och entusiastisk. Kanske inte så snäll 🙂 Den där typen du beskriver möts man ju av ibland, och jag accepterar det bara om det är regn eller dålig väder. I annat fall – helt oacceptabelt.

  2. Åh vad jag blev glad när jag läste detta! Tack!
    Jag är kvinna och jobbar med marknadsföring. Att va ball är inte riktigt jag. Jag är snäll, ibland lite för snäll och är så rädd för att inte passa in i branschen. Att inte bli tagen seriöst.

    Efter att ha läst ditt inlägg känns det bättre! Fler som tänker som jag!
    Tack igen!

  3. Bra skrivet! Kan meddela att samma sak gäller för en glad, snäll och entusiastisk medelålders kvinna också

Leave a Reply

Your email address will not be published.