Midsommar-paradoxen

Läser just nu boken Surviving AI av Calum Chace. En bra bok som ger en inblick i vad som förestår en relativt nära framtid. Sammanfattningsvis kan man säga att Chace hävdar att i den första industriella revolutionen ersatte maskiner det vi gjorde med muskelkraft. I nästa våg ersätter maskiner vår kognitiva förmåga. Videon nedan är ett bra sätt att förstå vad som eventuellt väntar oss.

surai

Häromdagen satt jag, på sedvanligt vis, och väntade på min fru i bilen. På radion berättade man att vi snart når den magiska gränsen då färre än hälften är medlemmar i den svenska kyrkan.  Kanske är det inte konstigt i en värld som blir allt mer sekulär och där vi snart kan utföra allt det som vi tidigare överlämnade till gud. Om vetenskapen är exponentiell så är snart döden frivillig.

Jag är fortfarande medlem i svenska kyrkan. Inte av en religiös övertygelse, utan en praktisk och i viss mån filosofisk orsak.

Kyrkan fungerar som ett regelverk för de största händelserna i våra liv. Vi föds, vi går in i vuxenvärlden, vi gifter oss kanske och vi dör. I en 100-procentigt sekulär värld så har vi inga institutionella historiska traditioner att luta oss mot.

Midsommar
Det är nästan en paradoxalt att fira en högtid från 1200-talet som är kopplad till solen, samtidigt som vil lever i en teknologiskt exponentiell utvecklingstakt.

Kanske blir våra klassiska traditioner allt viktigare i en värld där förändringstakten är så extrem?

Jag tycker Calum Chace beskrivning av framtiden är fantastiskt spännande, men jag älskar också möten med människor, sill, snaps och att min fru fortfarande plockar 7 sorters blommor och som vanligt bara drömmer om George Clooney…..

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.