Vad gör vi med de “disruptade”?

Läser reportaget klassresan på Aftonbladet. Den beskriver ett Sverige som tydligt beskriver samhällets vinnare och förlorare. Peter Kadhammar beskriver vidare hur ”medelklassen drar ifrån”.

Att medelklassen drar ifrån är dock bara temporärt tror jag. Medelklassen står inför ett stålbad de närmsta 10 åren när även semikvalificerade jobb automatiseras och mellanchefer är ett minne blott.

Trots att jag inte har lösningen på konstruktionen så blir medborgarlön en allt mer tilltalande tanke. Känns lite konstigt att jag är inne på samma spår som Feministiskt initiativ. (även om vi har helt olika ingångsvärden om varför).

Jag kan se problematiken, men även vårt socialförsäkringssystem kommer att pressas hårt vid en eskalerande arbetslöshet. Människor kommer inte kunna leva på de inkomster som Uber, Taskrabbit och andra digitala daglönarplattformar erbjuder. Plattformar som kommer vara “arbetsgivare” åt en stor del av befolkningen inom en inte allt för avlägsen tid.

apala

Om vår omgivning förändras så kan vi inte stånga oss blodiga med system som är anpassad till en helt annan struktur. Våra ekonomiska modeller borde inte vara en helig konstruktion. Tror dessutom att en medborgarlön är ett större incitament för att jobba mer än vid ett klassiskt försörjningsstöd.

Prekariatet
Min äldsta dotter är en del av prekariatet. Hon pluggar i och för sig, men de extrajobb hon får för tankarna till bomullsplantager i amerikanska södern. Men hon är ung och kan dessutom norpa av sin gamle fattige fars efterlängtade whiskey-pengar. Men många i hennes situation är ensamstående mammor och pappor som kämpar med att försörja sina barn. Barn som hela tiden måste befinna sig i botten av den transparenta statushierarkin som Facebook och Instagram förmedlar.

Slutsats
Jag har ingen Robin Hood eller Marxistisk tanke. Är bara inte så sugen på konsekvenserna av ett extremt segregerat samhälle. Jag har heller inte lösningen på finansieringen av en medborgarlön. Men det testas i Finland och Schweiz har folkomröstning om det.

Jag kanske har ändrat mig helt imorgon, men jag tror bara att det är dags att ifrågasätta synen på våra grundmurade ekonomiska system.

Intressant dialog i frågan i Filosofiska rummet.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Vad gör vi med de “disruptade”?

Leave a Reply

Your email address will not be published.