Kan du lägga det digitala pusslet?

Hoten
Jag kommer ihåg när jag läste Chris Andersons artikel ”The long tail” i Wired i början av tjugohundratalet. Den var brilliant. I åtminstone 10 år präglade den min syn på Internets alla möjligheter. Informationsdemokratisering, möjligheten att göra sig hörd, tillgången till det smala.

Problemet är att ”The long tail” inte var sant. Mycket har blivit allt mer uniformt de senaste åren. Den som tidigare sålde 100 låtar säljer idag en! Filmer som sågs av 100, ses nu av en! Några få tar hem allt. Våra möjligheter till sortering och urval genom top-listor, recensioner exkluderar snarare än inkluderar.

Demokratiseringen av den fria publiceringen har lett till att ingen hörs i det digitala bruset utom en ny liten smal ”elit”. En ”elit” av modebloggare, Paradise hotel-kändisar och youtube-fenomen som faktiskt är betydligt värre och betydligt mer onyanserad än den vänstervridna journalistkåren som tidigare dominerade.

ph

Härom kvällen såg jag på tv om nät-dating, vilket är det nya normala sättet att träffa en partner. Med det har vi globaliserat möjligheten för de snygga och rika att bara träffa de snygga och rika. Kvar blir en kämpande majoritet, en kötthög av medelmåttor som får slåss om spillrorna. Bittert? Möjligen!

Ekonomiskt lever vi i en ”winner takes all economy” där populasen, den enfaldiga medelklassen hyllar en monopolistisk härskarekonomi utan minsta tanke om att konsekvenserna driver deras egen apokalyps.

Möjligheterna
Jag unnar alla att vara snygga, rika, och framgångsrika. Avundsjuka finns inte i mitt DNA! Jag unnar alla flitiga Tinder-användare att få ligga varje dag. Jag hyllar människor som varit smarta nog att exploatera de möjligheter som givits. Fortfarande står historiens mest demokratiserade fönster öppet att förverkliga det man tror på. Något som historiskt varit omöjligt för majoriteten.

jigsawimage

Och trots att man kanske inte hörs, så har man idag unika möjligheter att vädra sina åsikter för en potentiell målgrupp.

Vi har en möjlighet att skapa, producera och distribuera film, musik, data-kod på ett sätt som aldrig funnits tidigare.

Som konsumenter kan vi alla njuta av den maktförskjutning som skett mellan den tidigare producentmakten till den nuvarande konsumentmakten.

Slutsats
Jag brottas dagligen med att försöka lägga bilden av hela det digitala pusslet med dess baksidor och dess möjligheter. Jag lyckas nog ganska dåligt. För inte nog med att det saknas en bild av hur det skall se ut när det blir färdigt, dessutom ändrar sig både motivet och formen på bitarna hela tiden.

Kan du lägga hela det digitala pusslet? Jag kan det nämligen inte.

Helg
I veckan har vi (Lars och jag) arbetat med hur vår kund kan utnyttja data för att bygga framtidens informationsbaserade tjänster och upplevelser. Jag måste bita mig i tungan för att inte skena iväg i den ocean av möjligheter som står till buds.

Nu har jag svår längtan efter helg. Förutom att fira min undersköna kamrat Helenas födelsedag, så tänker jag sova, vältra mig i grillat kött och dricka mitt absoluta favoritvin.

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.