Digital/fysisk/transhuman

Vi människor har ändrat oss marginellt på tiotusentals år. Mycket av våra handlanden baseras på en extremt lång evolution. Rädsla, sexualitet, makt etc. Våra hjärnor fattar beslut på samma sätt som när vi jagade mat med klubbor och stenar.

Reptil-egenskaper som belöning, rädsla, ”fight or flight” har följt med oss i den extrema, exponentiella utvecklingskurva digitaliseringen har skapat.

Ett exempel på hur det digitala och fysiska integreras är utvecklingen in Captology. Captology utnyttjar våra instinkter i en digital kontext. Vi kan se det i vårt ”sociala mobil-knarkande” som bottnar i hjärnans belöningssystem (eg. likes). Vi kan se det hos appar som ”jämrar sig” när vi inte använt dom på länge. Vi kan även se det inom modern produktinnovation.

Med hjälp av Big data kan detta, och kommer sannolikt, att tas till nya nivåer. Om du exempelvis surfar efter presenter till din partner, så spelas er gemensamma favoritlåt upp, kanske en bild på din partner susar förbi samtidigt som erbjudanden “poppar upp”. Bara fantasin (och moralen) sätter gränser.

hmanaug

Gränserna?
Jag har tidigare skrivit om human augmentation och om hur tekniken kommer att förstärka egenskaper hos oss. Dom gör det redan idag via exempelvis hörapparater.

Idag fixar vi nya bröst eller större muskler för att attrahera (?) på personer i vår omgivning. Men om vi opererar in tekniska ”gadgets” i syfte att få ett visst jobb, är det ok?

Slutsats
Vi har nu nått en digital “tipping point” när den stora massan hoppar på det digitala tåget. I den tid vi lever är reaktionär det mest pinsamma man kan vara. Det gör att vi omfamnar allt från robotar till wearables med helt okritiska ögon. Jag tror att vi har en oerhört svår moralisk och etisk gränsdragning framför oss. Ta gärna en titt på trailern för Tom Horns dokumentär nedan (även om den doftar obehagligt starkt av amerikansk religiös fundamentalism).

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *