Läge att ”tagga ner” om digitalisering?

I veckan har jag legat med en influensa av guds nåde. SMS:ade mina barn vid flera tillfällen om att det sannolikt var dags att komma och ta farväl till sin gamle far. Till slut kom det ett svar där det stod ”kan du föra över 300 kronor till mig”…..

Men bitter och sängliggande betyder inte att man inte kan tänka. Jag har funderat på hur den enorma digitaliseringsvågen skadar företag och organisationer.

Risk nummer 1
Det råder som bekant en kollektiv digitaliseringsångest i världen. Varje tobaksaffär eller plåtslageri förväntas ha en digital transformationsstrategi. Har man inte haft tid, ork eller förmåga att förstå digitaliserings möjligheter och konsekvenser så kommer det digitala initiativet inte att bli bra. Vare sig man är stor eller liten.

Fierrari-3

Det gör att bolag, som är i grunden fina, välmående och med en tradition, blir nerkladdade som en pimpad bil som ett resultat av en misslyckad digital transformation. Bilen ovan är en Pontiac Fiero, men ägaren vill att den skall se ut som en Ferrari. Det är inget fel på en Pontiac, så länge det är en Pontiac.

Men precis som pimpade bilar lätt kan bli en smula pinsamma, kan företag också bli det när inredningen luktar Wunderbaum och fläckig Sibylla.

Fierrari-2

Risk nummer 2
Det andra resultatet av digitaliseringsångesten är att man producerar appar, digitala produkter och digitala tjänster utan eftertanke. I digitalisringseuforin har man helt glömt bort vikten av att försöka betrakta saker ur kundens perspektiv. Det gör att vi producerar produkter, tjänster och appar som adderar NOLL i värde för kunden.

Vi verkar tro att, bara för att något är digitalt, så behövs inget reellt kundvärde i form av ”spara tid”, ”spara pengar”, ”underlätta”, etc.

Slutsats
Jag hävdar inte att jag går fri från digitaliseringshetsen. Men lite feber och elaka barn ger lite perspektiv. Få saker blir bra när man gör det ogenomtänkt, så även digital transformation. Några bör fundera på om inte en Pontiac skall vara en Pontiac!

Helg
Vet inte om det är min levers överlevnadsinstinkt som utlöst min influensa, för konvalescensen gör att det blir en alkoholfattig helg. Tidiga kvällar och grönsaksjuice… Kul? NOT! Enda räddningen är bra musik i lurarna.

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.