Självkänsla och näthat

Det har hänt mer än en gång att människor höjt på ögonbrynen över min dräpande uppriktighet avseende mina barns tillkortakommanden. ”Hur kan du säga till dina barn är dåliga på X”. Men jag kan det för att dom är fantastiska på ”Y”. Är dom inte dåliga på ”X” kan dom inte heller vara bra på ”Y”. Allt blir bara en förljugen mellanmjölk som skapar dålig självkänsla när dom upptäcker att vi föräldrar lurat dom.

Samma lögnaktighet underhåller vi också gentemot oss själva. Vi förtränger och avfärdar ständigt våra brister och oförmågor. Fråga dig själv vilka brister du har och notera hur din hjärna värjer sig! Just av den orsaken kan vi inte heller med självklarhet tala om våra styrkor.

För när vi faktiskt identifierat våra styrkor, så kan vi fundera på om vi verkar i en miljö där vi kan utnyttja dessa och där dom uppskattas. Vi kommer garanterat inte att blomma om vi arbetar med något som är kopplat till våra svagheter.

Näthat
Hörde kort på TV4 i morse där man diskuterade näthat. I panelen nämndes att det kanske inte var begåvningseliten som näthatade. Intellektuella kvinnor får långa mail, fulla av särskrivningar och syftningsfel, men slutsatsen är alltid att dom är ”äckliga fittor och horor”.

Min kvasipsykologiska analys är att dessa näthatande personer har en enormt låg självkänsla som bottnar i att dom befinner sig i en värld som synliggör deras förträngda svagheter.

Dessa personer ser hela tiden hot utifrån som dom endast kan bekämpa med ryggradslöst anonymt hat.

fleece2

Självkänsla
Jag går inte själv alltid på moln med en grundmurad självkänsla. Fick senast idag höra från min fru att jag ”luktade som en gammal gubbe och borde tvätta min fleece-tröja”. Jag gick mot tvättkorgen med relativt låg självkänsla……..

Men det jag lärt mig är att undvika mina svagheter och istället utnyttja, förstärka och utveckla mina styrkor.

ALLA har spännande, roliga, intressanta styrkor i sin personlighet. Du har det, din partner har det och dina barn har det. Lura ingen av dessa avseende styrkor som inte finns, det är bara misshushållning med de som faktiskt finns där.

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *