Teknisk eller human digitalisering?

När jag skriver det här så befinner sig min fru och jag på hotell Grand Roche i Sydafrika. Senast vi var här så var det på bröllopsresa för snart 23 år sedan. Mycket har hänt sedan dess. Min fru har blivit snyggare, men elakare. Jag har blivit fulare, men snällare.

padda

Om vi hade haft en teknisk syn för 23 år sedan så hade vi kanske varit på en dating-sida, sett varandras profiler och de metadata-taggar som var kopplade till våra profiler. Vi hade förmodligen stängt sidan omgående utan att göra något…. Men i en humanistisk värld tar man inte utgångspunkt i metadata, man känner in ett tonläge, en blick, ett sammanhang.

All intressant digitalisering är inte sprungen ur den gamla programmeringsskolan. Den är sprungen ur design, mänsklig UX, CX och mänskliga behov.

Hela känslan hos Apple bygger på humanism, inte teknik.

Vi får inte ta med oss våra gamla systemeringsidéer när vi digitaliserar. Den är roten till ett digitalt misslyckande.

humanism

Att leva med människor är svårt. Vi förhåller oss hela tiden till deras förväntningar, men dom är dåliga på att berätta vilka förväntningar dom har. Det dom däremot är jävligt bra på är att berätta när man inte uppfyller dom…..

Så istället för att jobba med kravinsamling, krav-workshops och annan skit, så skall vi betrakta. Betrakta vad människor gör och upplever! Vi skall känna in.

Inte tänka process, tänka beteende. Inte tänka requirements, tänka relevanta sammanhang.

Jag skulle säga att ALLA digitala framgångssagor bygger på ett humanistiskt synsätt och en förmåga till behovsmässig sensibilitet. Något jag i och för sig helt saknar enligt min fru…….

En grym spellista att ha vid poolen btw!

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *