Sorgsen & helg

Igår såg jag ett kort inslag på tv om den Turkiska Nobelpristagaren i kemi, Aziz Sancar. Inslaget gjorde mig först glad, men sedan sorgsen. Han var ett av åtta barn och hans båda föräldrar kunde varken läsa eller skriva. Hans mamma kämpade för- och insisterade på att han skulle studera.

När han senare kom till USA var dörren till arbete stängd. Av alla tusentals ansökningar fick han till slut arbete på ett universitet.

Han har en ödmjuk, anspråkslös framtoning som skiljer sig från den ”self promoting värld” vi alla befinner oss i. Befriande!

bodrum

Men det som slår mig av Aziz Sancars historia är, hur många Aziz kommer över gränsen till Sverige just nu? Hur många flickor som förvägras utbildning är en Aziz Sancar? Hur många av dom vi förvägrar arbete, för att dom representerar ”den andre”, är en Aziz Sancar?

Hur mycket värde missar vi när vi inte kan se värdet av de tankar som skiljer sig från våra?

Helg
Nu vankas helg och jag har lovat hjälpa min dotter med hennes skolarbete. Ett skolarbete som både hon och hennes lillasyster tar för självklart med viss nonchalans.

Själv skall jag öppna några flaskor vin, äta råbiff och därmed ta min hälsa för självklar, samt med viss nonchalans……

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *