Dina personliga egenskaper 2016

I jul har jag ägnat lite tid åt at fundera på digitaliseringens konsekvenser i ett lite djupare perspektiv. 2012 skrev jag om att Internet är orsaken till recessionen, vilket jag tror vi börjar se konsekvenserna av, trots ljusare tillväxtsiffror.

Vi vet att den digitalisering, robotisering etc. som skapat disruption hos företag i första vågen, även kommer att skapa disruption för oss människor i andra vågen. De människor som saknar mod eller förmåga att se det, kommer att få en obehaglig överraskning.

Vad vi borde göra är att fundera på hur våra egenskaper och färdigheter passar i den kommande världen. Att kunna programmera är en riktigt bra färdighet. Tyvärr är jag rätt dålig på programmering. Jag är däremot bra på att se sammanhang och har en relativt bra innovationsförmåga. Det är egenskaper jag kommer att försöka utveckla i syfte att vara relevant. Vilka är dina? Du har garanterat några spännande och unika egenskaper som du bör identifiera och sedan utveckla!

Arbetsmarknaden
Det sätt vi förvärvsarbetar har sett ungefär lika dant ut sedan starten av den industriella revolutionen. Unga outbildade människor gick till en massproducerande fabrik, där äldre utbildade människor berättade vad man skulle göra. Repetitiva uppgifter vars utveckling endast bestod i att skapa i det närmaste exakt samma produkter, fast lite snabbare och lite billigare.

I den här skolan och för den här dynamiken är vi alla skolade.

prekariat

Nu växer en ny grupp fram. Det så kallade prekariatet. Denna grupp framställs som (och kanske just nu är) samhällets bottenskikt. Människor som inte lyckas få något fast arbete och tvingas därmed till otrygga arbetsvillkor som inte alls ligger i linje med ovanstående.

MEN prekariatet är och kommer att bli framtidens arbetsmarknad! Kanske är det så att, ju längre man väljer att inte vara en del av prekariatet, desto svårare kommer det att bli?

Individen
Det kommer att bli individen framför kollektivet och som min gode vän Adam säger; ”det blir ärligare så, ingen kan längre gömma sig”.

Alla vi som arbetar som konsulter är vana vid den här dynamiken. Vi mäts ständigt på vår prestation och är lätta att ersätta. Jag ser företag som har en armada av anställda vars enda uppgift tycks vara att identifiera problem som skall lösas av konsulter.

Dessa människor ägnar merparten av sin arbetstid åt att försöka behålla sitt jobb, snarare än att få något gjort. Det är en mentalitet som rimmar dåligt med framtidens arbetsmarknad!

slo

Framtiden
Jag är inte säker på att jag gillar det jag ser i framtidskikaren. Och jag kanske inte ens har rätt! Men är det som jag tror, så bör vi alla fundera på vilka egenskaper vi har, snarare än klamra oss fast vid våra färdigheter. Vi behöver arbeta hårt för att inte stagnera i vår nyfikenhet och förmåga till ständig förändring.

Det skifte vi ser nu kommer att få stora konsekvenser på hur vi ser på arbete, trygghet och välfärd. Är man någorlunda smart så förbereder man sig på det genom att identifiera några av sina fantastiska personliga egenskaper. Därefter funderar man vidare på hur man kan applicera dessa i en framtida spännande värld.

Gott nytt år!
Ha ett fantastiskt 2016, res mycket, hångla ofta, väg dig inte, var nyfiken, gnäll inte över din ålder, jobba inte med saker som är tråkiga!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.