Familjehemlighet

I söndags var det farsdag. En dag som alltid går obemärkt förbi i min familj…. Men jag gav min salig far en tanke och hur han format mig. Det sitter i min förlängda märg att ”bara LO-anslutna äter middag före klockan 19”, att ”ett bra språk, inte pengar är den tydligaste statusmarkören”.

Jag kom på att jag för traditionen vidare genom att påtala för mina döttrar om hur byket på vår lokala pizzeria förbrukar försörjningsstödet på Jack Vegas-maskiner och därmed förfaller till de förtappades skara.

fmly

Men ett av mina starkaste minnen är ett återkommande citat Eleanor Roosevelt som alltid kom upp vid middagsbordet. ”Briljanta människor diskuterar idéer, medelmåttor diskuterar händelser och de enfaldiga diskuterar människor.”

Trots (eller tack vare) det resulterade aldrig min uppfostran i den renässansman mina föräldrar önskade. Den resulterade däremot i en nyfikenhet som skapat passion för digitalisering.

Digitalisering
Jag tycker att digitaliseringen präglas av de två sistnämnda epiteten i Eleanor Roosevelts citat. Talar man inte om Jobs eller Musk så agerar man på händelser likt ett pojk- eller flicklag i fotboll. Alla springer där bollen är, utan någon som helst speluppfattning. Väldigt få placerar sig där bollen kommer att komma!

Digitalisering är inte Internet of things! Internet of things är inte teknik! Värdet uppstår i relation till människor. Värdet uppstår genom att vi visualiserar all den data som den uppkopplade saken producerar, till rätt person, vid rätt tid, via rätt ”device” i syfte att personen skall fatta bättre beslut.

Data
Vi behöver tänka på ett nytt sätt, för de flesta av oss har ingen tradition av att affärsutveckla på information. Data har alltid producerats, men vi har inte fångat den. När jag borstar tänderna så har information alltid producerats om hur länge jag borstat, hur noga, med vilket tryck, i vilken vinkel etc.

ren

Den informationen har bara försvunnit. Tills nu, när vi har uppkopplade tandborstar som lagrar allt det i molnet. Vad kan vi göra med den informationen? Hur kan vi kombinera den informationen? Hur kan vi visualisera den så vi får bättre tänder? Kan den minska kostnader för tandvård etc?

Slutsats
Min slutsats är, förutom att vi blir som våra föräldrar och att barn alltid går sin egen väg, att kreativitet och idéer är allt just nu. Inte människor och händelser!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.