Darwinistiska affärsmodeller

Har vid några tillfällen skrivit om hur lite värde de personer skapar som varit på samma jobb i mer än 10 år. Personligen ser jag dom som trygghetssökande, lata och fega.

Men jag tar tillbaka allt! För just ni som varit länge på samma jobb, bör för guds skull inte byta! Ni bör klamra er fast vid den söndervittrande Svenska arbetsmodellen så länge den finns kvar.

Darwinistisk affärsmodell
I skrivande stund befinner jag mig i Sydafrika där min fru jobbar. Hon ”castar” modeller till en fotning. Själv ligger jag vid poolen och ser extremt snygga killar och tjejer passera in till fotografen. ”Det är som en köttmarknad Patrick, jag har svårt för det här” sa hon efter första dagen.

trry

Men snarlik dynamik ser vi inom konsultbranschen. Många kallade, få utvalda. Ju mindre attraktiv kompetens, desto lägre pris.

Darwinism handlar inte om vem som är starkast, utan vem som är bäst anpassad till sin omgivning.

Merparten av de mest framgångsrika digitala plattformarna är baserade på en darwinistisk idé och gör den industrialiserad. Våra förmågor, kompetenser och leveranser betygssätts i realtid och med 100% transparens.

Jag tror att vi just nu lever i brytpunkten mellan det gamla sättet vi ser på arbete och det nya. Jag säger inte att det nya är bättre, men det spelar ingen roll vad jag tycker.

ecosystem

Ni som inte bytt jobb
Jag skulle vilja jämföra er som inte bytt jobb på 10 kanske 15 år, med de isolerade ekosystem man funnit i grottor. Där evolutionen gått så långsamt att den inte utvecklats på miljoner år. Det har inte funnits några rovdjur eller andra förändringar som krävt anpassning.

Tänk er att släppa ut dessa organismer och djur i den verkliga världen!

 

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.