Digital existentialism och helg

Läste intressant statistik från Forrester;

  • “93% of executives believe digital technologies will disrupt their business model in the next year.”
  • “15% of executives believe their companies have the requisite skills to succeed”

Stämmer detta så ser 93% av företagen ett potentiellt hot om en dödsdom om man inte gör något. Av dessa anser sig bara 15% ha den interna förmågan att möta hotet.

disrupted

Snacka om Klondike för alla konsultbolag som ser sig som helbrägdagörare inom digitalisering.

Även jag möter delar av dessa 93% och då ofta någon som fått frågan i sitt knä. När jag träffar dessa personer har dom i regel påbörjat tankar om tekniska lösningar, appar och allsköns djävulstyg.

Existentialism
Får man ett dödshot uppstår existentiella frågor. Varför finns jag? För vem betyder jag något? För vem är jag viktig? På vilket sätt? Den typen av frågor bör man ställa sig (oavhängigt digitalisering) innan man påbörjar sökandet efter tekniska lösningar eller ringer ett konsultbolag. Har man inte det egna svaret på dessa frågor som kommer man aldrig kunna förstå hur man skall navigera i en digital kontext!

disrupt

Man kan också fundera på var dödshoten verkligen kommer ifrån och hur dessa hot påverkar företaget. För hoten är i pluralis….. Social, cloud, mobilitet, plattformar, uppkopplade människor, uppkopplade saker, uppkopplade platser, plattformar etc. Och dom jävlarna samverkar också!

Sedan kan man fundera på hur varje del påverkar branschen, företaget, konkurrensförmågan, produkter, processer kommunikation etc. Först därefter kan man bestämma sig för sin egen roll i det digitala samanhanget.

Det går inte att bota någon som saknar verklig sjukdomsinsikt!

Helg
Nu är det snart helg och jag hoppas kunna gå ner i sleep mode. Varje vecka är som en bergodalbana. Ofattbart roligt, uppförsbackar och nedförsbackar, eufori och kill i magen…. Parera svängar och försöka hämta sig efter korkskruvar och loopar  i en rasande fart. Men så roligt det är!

På lördag skall jag gå en promenad på en mil och sedan sjunka ner i soffan med ett akvarium av rött vin och lyssna på höstens skönaste låtar!

Trevlig helg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *