Algoritmer, disrupt yourself, och fredag

Algoritmer
I veckan träffade jag ett företag med stora digitaliseringsambitioner. En relativt stor grupp som ställde bra frågor och var konstruktivt ifrågasättande. En fråga vi uppehöll oss vid ett tag var frågan om data och insamlingen av denna.

Nästan alla företag har lärt sig att ”data is the new oil” och är därmed engagerade i att samla in och lagra data. Men Big data i sig har inget värde! Alla företag kan hitta sätt att samla data och lagra det. Några har kommit lite längre och blivit bättre på att analysera och tolka data.

Det som på riktigt skiljer det digitala företaget från det analoga, är att man exekverar på data. Det är i algoritmer värdet ligger! Se algoritmer som ett recept för ett tydligt slutresultat.

AlgoritmHos Amazon och Netflix är algoritmer själva essensen i deras affärsmodeller. Digitala företag definieras av deras algoritmer. Inte av mängden data.

Algoritmer är orsaken till att vi kan automatisera arbeten och funktioner. Via dynamiska algoritmer kan vi skapa digitala kundupplevelser.

Om du skall lyssna till EN ENDA sak som gubben Gilbert säger, så lyssna nu. Lyssnar du? ”Algoritmerna gör att allt kommer att ske i bakgrunden”. Lås INTE fast dig i att saker skall hanteras med appar, för den tiden är snart över! Allt kommer att ske i bakgrunden via plattformar som Google now, Apple Siri, Amazon Echo och Microsoft Cortana.

Disrupt yourself
Vi tycker alla att Steve Jobs var cool, smart och modig när han valde att ”disrupta” sin egen business för att annars skulle någon annan göra det. iPod upphörde över en natt när iPhone kom. Lite kissnödigt fnittrar vi imponerat, citerar och älskar vi modet hos Steve Jobs strategi.

Samtidigt harvar vi runt på våra jobb likt bedagade VHS-spelare! Agerar som trötta Sony Walkmans. Ser ut som orörliga tjock-tvapparater.

cx25

Vi hyllar Jobs, men vågar inte ”disrupta” oss själva. Men det skulle vi behöva av samma orsak som Apple gjorde. Just nu är vi alla iPods i en värld som översköljs av iPhones.

Har läst lite av Whitney Johnson, som jag stulit rubriken ”Disrupt yourself” från. Klok tjej! Hon säger att det handlar om att skaffa personliga kapabiliteter innan man behöver dom. Att man har passion på väg upp men tappar det på toppen. För att inte tala om under vägen utför. Check her out!

Helg
Jag har till min stora glädje fått tag i en egen DVD av Im keller som jag tänkt att se i helgen. Men jag får se den ensam för min fru utbrast “du är sjuk i huvudet” efter hon sett trailern.

Så i eftermiddag bär det av ut på landet. Elda brasa, dricka vin, lyssna på musik och sedan ensam konsumera film.

Trevlig helg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “Algoritmer, disrupt yourself, och fredag

Leave a Reply

Your email address will not be published.