Hemligheten unga inte vet, helg och annat!

Ginger.io
Första gången jag hörde talas om ginger,io så mådde jag illa. “Wearable technology” som monitorerar min mentala hälsa… Men i veckan hade jag en bekants, bekants, bekants son som valde att avsluta sitt liv. Den mest vanliga dödsorsaken bland unga vuxna män. Det gör mig inte bara sorgsen, det fick mig att googla ginger.io igen och kanske byta åsikt.

Arbete är svårt
Just nu arbetar jag med ett projekt som handlar om att konsolidera information från massor av olika källor. Ord som data lakes, datamarts, ostrukturerad data kokar i mitt huvud. Jag har bollat med super-arkitekter på Software AG, som förbarmar sig över mina tekniska tillkortakommanden. Hos kunden har jag lika smarta människor som förväntar sig ännu smartare svar av mig. #enfald Även om det inte känns så just nu så tänker jag ändå hitta den fetaste och smartaste IT/affärslösningen som står att finna för att lösa detta! #confident

Det som unga inte vet
Du som läser det här är till 99% säkerhet en aktiv del av världens digitala förändringsprocess. Förändring är svårt för alla, men ju mer erfarenhet man får, desto svårare är det att anamma förändring.

Jag själv är inte ung längre och verkar dessutom i den mest versatila miljö man kan tänka sig. Jag tror att det funkar fortfarande, men jag kommer aldrig att själv veta när det inte gör det.

Med stigande ålder ökar den erfarenhetsmässiga ryggsäcken. För 20 år sedan var en tung ryggsäck en tillgång, idag är den en belastning. Så vill vi inte gå och jämra oss över åldersdiskriminering så gäller det att hela tiden arbeta för att slå sig fri från denna ryggsäck.

07111

Historien
Genom historien har åldrande alltid haft en hög status. Den statusen byggde på illiterata miljöer som bottnade i en berättartradition. De gamla har kunnat berätta om gruppens historier vilket skapade en kontinuitet och något identitetskapande. När de gamla dog, så var det som en hårddisk som gick sönder.

Sedan kom industrialismen och i början präglades den av långa yrkesmässiga horisonter vilket gjorde erfarenhet av maskiner och verktyg till en tillgång.

Nu
Just nu lever vi i en tid av explosiv förändring. något som skapar problem med åldrandet. För även om vi kan hålla en kropp vid liv till130-års ålder så, hänger inte hjärnan med tillräckligt för att kunna anpassa sig.

Men det är mer komplext än så. Det är en universell hemlighet, att en yngre person inte vet hur man känner sig när man är äldre än den personen. Men man vet tvärt om. Något som skapar missuppfattningar.

Jag noterar ibland att yngre människor ser medlidsamt på min ålder, mitt kroppsliga förfall, min åldrade fru och ibland även mina åsikter. Gör inte det, för jag är lyckligare än någonsin, tycker om min förfallna kropp, tycker att min fru är snygg, jag känner en enorm intellektuell och åsiktsmässig vitalitet.

Men jag klandrar er inte, jag tänkte likadant!

m6

Problemet är att det gör att människor i min ålder tröstlöst försöker skjuta upp åldrandet. Man är rädd att inte duga och därmed tystnar, gör sig osynlig för att ställa sig onåbar för kritik. Gör inte det!

Men jag noterar också att ungdom INTE är en garant för kreativa och modiga tankar. Ni finns säkert där, men jag har inte sett många av er! Dom mest hungriga, innovativa personer jag träffar på är inte sällan kvinnor och män över 35.

Även om det inte framstår så i media alla gånger, så tror jag det finns mängder med medelålders människor som har aptit på livet, kunskap, jobb och utmaningar. Och även om det låter extremt motbjudande för er yngre, till och med forfarande hånglar med varandra!

IMG_1612

Så nästa gång ni ser medlidsamt på min ålder, så behöver ni inte det! Och till er som tycker det är osmakligt när gamlingar tar selfies i tunnelbanan; go fuck yourselves!

Helg
Hoppas alla får en fin helg. Såg att till och med att min gode vän Lars Norrman börjat prenumerera på min spellista vilket skvallrar om omdöme och vitalitet från hans sida.

Så stäng ner datorn, åk och köp en låda Peroni.  Gör sedan allt med din partner i helgen som ni gjorde en månad efter ni träffades!

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

5 thoughts on “Hemligheten unga inte vet, helg och annat!

  1. Ett av de bättre inslagen jag läst på länge.
    Trots att vissa yrkeskategorier tror att de är guds gåva till mänskligheten och att den utbildning de kämpade till sig för länge sedan inte svarar upp till den snabba förändring så påvisar Patrick att alla kan förändra sig med ett brinnande intresse och timmar av studier för att möta framtidens utmaningar. Här har åldern ingen betydelse utan inställning, hår arbete och analytisk förmåga att förstå.

    God helg

  2. Alla dessa förändringar innebär att konsumenterna plötsligt har en ny uppsättning verktyg för att följa kostråd föreslagits av sina läkare. De felande länken, fortfarande, är en viktig förbindelse mellan livsmedelskonsumtion och traditionell sjukvård.
    Jag kan se framför mig en djärv aktör inom sjukvården som genom partnerskap med ex.vis Linas Matkasse, eller det omvända som är troligare, levererar tillståndsspecifika måltider baserat på information från ex.vis ginger.io eller en annan aktör!

Leave a Reply

Your email address will not be published.