Digital framtidsspaning och helg

För en liten tid sedan var jag ute och åt middag med min yngsta dotter och min fru. Dom babblade om, vad som för mig framstår som meningslösa saker. En blus på Gina Tricot, om man skall ha sport-BH på idrotten etc. Dessutom är ingen i det här samanhanget speciellt intresserad av vad jag har att tillföra. Mer än möjligen att åka hem och tömma duschavloppet från hår…

Jag noterade dock hur min dotter återkommande refererade till ”förr i tiden” med hänvisning till 90-talet…..

Min åldrade själ blev först en smula provocerad, men så inser jag att det övermodiga och depraverade flickebarnet sannolikt har rätt.

IMG_1692

Jag och många med mig talar om det som sker nu som den 3:e industriella revolutionen. Något som är svårt att förneka. Men skillnaden mellan de två tidigare och nu, är att de tidigare hann mogna och människor kunde anpassa sig till de nya förutsättningarna. Det som sker nu är ett läge som inte ”sätter sig” utan hela tiden förändras. Det gör att människor och företag som inte är förändringsbenägna kommer mer än någonsin att ha svårt att verka i och förhålla sig till den nya situationen.

Decentralisering
Decentralisering är mitt nya ”modeord”. Men det är så bra, för att det beskriver digitaliseringen ur ett bredare perspektiv. För det handlar inte om Tesla, Facebook eller robotar per se.

Det handlar om hur de senaste 150 åren centraliserat hela vår värld. Denna centralisering ligger som bas för hur vi arbetar, driver företag, utbildar oss etc. Men denna utveckling har som sagt skett under 150 år. Nu decentraliseras världen i en ENORM fart.

3dprint

Saker produceras lokalt, vi printar vår mat och våra kläder lokalt, vi blir självförsörjande på energi, vi går mot helt andra typer av arbetsformer, sättet att förvärva kunskap förändras etc. etc.

Hjärnan
Ju mer jag läser om hjärnan desto mer inser jag vilken bristvara denna företeelse är hos mig. Jag läser Michio Kaku’s bok The future of mind. Om och om igen. Jag håller på att bli tokig på min egen oförmåga att förstå. Men det jag förstår är att vi kommer kunna ”mixtra” mycket med den här grå klumpen framöver.

Tänk om, vi kommer kunna ”läsa in” kunskaper och färdigheter utan att vi behöver kämpa i skolbänken? Tänk om vi kan ta en backup som kan användas om vi får en stroke? Inte långt borta kanske!

Det finns redan nu Brain machine interface som gör att vi kan kommunicera mellan nervceller och tekniska saker. Blir intressant att se var den utvecklingen tar vägen!

Helg
I helgen skall jag gå ut och parta skallen av min fru. Vi kommer båda att se föraktet och vämjelsen över våra uppenbarelser från generationen som tycker 90-talet var ”förr i tiden”. Men jag tänker inte låta dom vinna!

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.