”Vad är skillnaden mellan en snigel och en BMW?”

Den frågan ställde min svärfar mer än en gång till mig som kört BMW i 20 år. Hans svar var att på BMW’n sitter slemmet på insidan…. Enligt honom (aningen skämtsamt) arroganta personer som hatar att betala skatt, men förväntar sig ändå perfekta motorvägar att åka på.

Idag skulle jag vilja ha motsvarande metafor för alla er som talar om Tesla, utan att ta in helheten! För redan idag körs 1 miljon elbilar i världen och det kommer att få konsekvenser. Jag kommer att spekulera om varför.

Låt mig först få säga att det finns personer som kan detta område bättre än jag kan. Mina vänner Lars eller Lowina är exempel på det, men jag tänker ändå ge min lekmannamässiga analys.

elbil

För att en elbil skall rulla så måste någon producera energi. Att producera energi är idag ingen jätteutmaning. Men utmaningen är att den producerade energin inte går att lagra på ett effektivt sätt. Förenklat så måste den produceras när någon tänker konsumera den. Den andra utmaningen är att kunna distribuera energin på ett effektivt sätt när någon behöver den.

Tänk så här
Alla som varit i svenska fjällen och åkt skidor, vet att mellan 09-16 så konsumeras nästan ingen el i Åre eller Sälen. Klockan 17 sätter alla igång bastun, spisen och torkskåpen. Det blir en ”peak” fram till 21, när det skall ätas chips, liggas och sovas.

Tänk motsvarande för en hel storstad när alla pluggar in sina elbilar.

Så alla som tycker att det är så coolt med Tesla eller Zero, så kan jag berätta att det som skulle vara riktigt coolt, vore om ni kom med idéer om hur vi skall hantera energitillförseln och belastningarna i näten!

Jag tror
Men kanske tänker vi fel. Kommer framtidens Shell eller Statoil bestå av drönare som har koll på bilar vars energi tar slut? Allt enligt min tidigare ”Piraya”-metafor. Kommer vi att se en explosion av ”micro grids” där lokala lantbrukare eller villaområden blir producenter i små nät?

Jag tror att energibolagens största utmaning är förmågan att konsumenten som producent! Den som först gör det och skapar en infrastruktur för det, kommer att ha enorma fördelar.

Något helt annat
Igår var jag på bio och såg den UNDERBARA filmen jordens salt. En helt fantastisk man porträterades i en lika fantastisk film. Se den!

Nästa vecka!
Under nästa vecka börjar många jobba! Ångesten flödar i de svenska folkhemmet, men här kommer en spellista som gör dig lycklig, snygg och glad! Enjoy!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.