Öppnar du fortfarande ditt hjärta?

Fredrik Reinfeldt’s uppmaning till oss alla var att ”öppna våra hjärtan” för att möta den invandringsvåg som just nu pågår. Med en Eritreansk asylsökande som mördat en mamma och hennes son blir uttalandet provocerande för många grupper i samhället.

Även jag förfaller till mörka tankar och är redo att spy när jag för tusende gången möts av ”Hej hej” från någon EU migrant med Cocker spaniel-ögon som skramlar med sin mugg.

cocker

På nätet och runt köksborden flödar främlingshatet, men oftast utan någon större eftertanke eller perspektiv. I somras läste jag tegelstensboken ”Why nations fail” och den gav mig lite perspektiv på den extrema ojämlikhet som finns mellan länder. En ojämlikhet som får människor från Afrika att riskera livet på hela sin familj i en gummiflotte på medelhavet.

De fattigaste länderna i Afrika och Latinamerika har nästan alla en historia av kolonialism. Där, inte minst spanjorer och belgare, plundrat dessa länder på sina rikedomar, avsatt och mördat ländernas ledare. Mellanöstern å sin sida plågades av det Ottomanska riket.

När det var dags för engelsmännen att kolonialisera var det bara Nordamerika kvar. Där fanns inga stora mängder naturtillgångar, så man var tvungen att forma någon form av demokrati (med några undantag).

Trots att alla Sydamerikanska och Afrikanska länder nu blivit fria, så har man konserverat förhållningssättet från den koloniala tiden. En liten elit skor sig på bekostnad av den stora befolkningen.

De fattigaste länderna nu, var de fattigaste länderna för hundra år sedan också!

british_colonialism

Demokratiseringen i Europa och inte minst USA, gjorde att befolkningen som helhet åtminstone hade en chans. Edison kom från enkla förhållanden, men var innovativ och skapade mer patent än någon annan. Något som fortfarande är fjärran från många av de Afrikanska och Sydamerikanska länderna. Där utestängs folket från att ta lån och får dom lån är det till betydligt högre ränta än den burgna eliten får. Där tar en liten elit över statliga monopol och gör det sina egna privata monopol.

Vad vill dom?
Så vad vill alla dessa människor som flyr till Europa. Självklart att slippa krig och svält, men sannolikt också för att ge sina barn en annan framtid. En framtid som bara kan skapas av demokratiserade länder med en gemensam välfärd, snarare än en girig elit.

Gates, Jobs, Ellison och Bezos är alla extremt talangfulla människor. Men dom har genom en gemensam välfärd också haft tillgång till en utbildning som kompletterad deras talang. Dom har kunnat anställa andra människor med utbildning.

jobsgates

Dom har inte mött några byråkratiska hinder för att starta sina bolag och dom riskerar inte att bli av med bolagen och satta i fängelse. Allt detta och mycket mer som en demokratisk stat står för är en förutsättning för innovation, tillväxt och företagande.

Slutsats
Jag är utled på många av invandringens konsekvenser. Allt ifrån brinnande bilar i förorterna till Jihadister som kommer krigsskadade hem och konsumerar Svensk sjukvård.

MEN, även om vi inte skall straffas av någon arvssynd, så är det våra europeiska förfäder som genom kolonialism bidragit till eländet i dessa länder.

Jag tror också att vi behöver tillåta invandrare att känna trygghet i välfärdssystemet, men också skapa en mentalitet av de företagande och innovativa klimat som välfärdssystemet medger.

Vårt politiska klimat hyllar välfärdssystemet, men plockar inte frukterna av vad det skulle kunna ge.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.