Moral

Vi lever i en tid där moral och etik prövas som aldrig förr och där moraliska övertramp kan få enorma konsekvenser. Och vår kollektiva och affärsmässiga etik kommer att vara av extrem vikt.

På det personliga planet är vi bara knapptryckningar eller musklick från att kunna ödelägga människors liv. En film tagen i ett förälskat kärleksrus blir för allas åskådan som ”hämndfilm” på Internet. Illvilliga rykten sprids på minuter via Facebook och Instagram.

I en tid där allt färre konsumerar djup, eftertanke i syfte att förstå sammanhang, så blir lösryckta delar bärare av ”sanningen”.

Vi måste alla jobba på att förstå konsekvenserna av våra handlingar. Något som är ännu mer utmanande när man är ung. Göteborgskravallerna som uppstod av ett Instagramkonto är exempel på det.

Förmågan att uttrycka, kommunicera och delta har blivit i det närmaste 100% demokratiserat. Med det följer ett enormt personlig ansvar.

bully

Affärsmässig moral
Google vet hur jag mår, vad jag är rädd för, vad jag tänker göra etc. Google vet mer om mig än vad min fru gör! Facebook vet vad du gillar, inte gillar, tänker köpa, har köpt. Min bil vet hur jag kör, mitt hus vet när jag är hemma och jag filmas hundratals gånger per dag. I den kommande explosionen av Internet of things kommer alla saker att vara en dator som kan göra något annat. Huset blir en dator man kan bo i, tandborsten blir en dator man kan borsta tänderna med etc.

Wearable technology producerar information om vår hälsa och hur väl vi underhåller den. Våra banker vet hur ofta vi är på systembolaget.

All denna information hamnar på servrar någonstans i världen, helt utanför vår kontroll.

Som jag skrev ovan så är det allt färre som orkar kämpa för att se konsekvenser och samanhang, vilket gör att man sälla förstår att alla informationsfragment bildar en helhet.

Moral i forskningen
För första gången i historien kan vi leka gud! För första gången förändrar vi den naturliga evolutionen. Vi designar och manipulerar grödor för att få viss effekt. Vi manipulerar de djur vi äter. Och vi går nu in i etiska dilemman av stora proportioner. Likt rättstavningsprogramet i Word, kan vi nu gå in och ”rätta” DNA hos ofödda barn. I år kommer sannolikt det första barnet från tre föräldrar födas.

Vi står inför randen att kunna återskapa utrotade djur genom DNA-strängar.

Slutsats
Normalt sett är jag ingen som skall moralpredika. Jag har konsumerat nakna tjejer på Internet, kör ofta för fort, dricker mer vin än jag borde, höjer rösten mot mina barn etc. Men frågan är betydligt större än så!

Jag tror att vi alla, åtminstone borde fundera på konsekvenserna av allt det fantastiska som händer. Det har gått så fort och vi är alla berusade av de möjligheter som vi får. Vi vet alla att ”Information is the new oil”, ändå låter vi Facebook borra efter olja i vår egen trädgård, utan att vi ens funderar på vad dom tänker ha det till.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *