IoT VS Digitalisering och fredag

Personligen tycker jag att det verkar råda viss förvirring runt begreppen digitalisering och Internet of things. Låt mig vara tydlig på en punkt, IoT är INTE samma som digitalisering. IoT KAN vara en konsekvens av digitalisering, men det är inte samma sak.

Att sätta sensorer i saker har gjorts i decennier. Dom har till och med kommunicerat på ett bra sätt, men epitetet då har varit M2M (Machine to machine). En turbin som blir för varm som skickar en signal etc.

Internet of things är när vi ”kopplar upp”/sätter sensorer i mer vardagliga saker. Men det är fortfarande inte digitalisering! Att mäta hur många gånger en lampa varit tänd, hur ofta vi spolar på toaletten eller ens hur många steg vi har gått är helt ointressant om det inte sätts i ett samanhang. Och det är samanhanget som kräver den digitala transformationen.

När turbinen ovan bara skickade en signal så är det M2M. När turbinen påverkar processer, kundvärden, relationer så är det digitalisering.

Och det är här den digitala affärsutvecklingen kommer in. Att produkten skall kopplas upp är en sak, men i vilken kontext och till vilken nytta? Och hur kommer det att generera intäkter eller minskade kostnader?

helgg

Fredag
Nu är det fredag och telepatiska röster från mina ölflaskor i källaren tigger om att bli konsumerade. Jag kommer nog inte att kunna hålla emot länge till. Men först skall mina sunkiga shorts på och min otvättade t-shirt. Först på söndag kanske jag ägnar min personliga hygien en tanke.

Här är en spellista som gör dig snygg i helgen!

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.