Digitalisering och du!

På mitt jobb går jag under titeln ”Head of digital innovation”. Den titeln resulterade i en infekterad diskussion med min kollega idag. ”vi måste öka innovationsgraden när vi diskuterar digitalisering med våra kunder Patrick!”. Jag älskar personen som sa det, men han kanske inte har rätt…. Jag tänker berätta varför!

Innovation
Hur mycket innovation vill vi ha? Hur mycket innovation tål våra kunder och hur mycket tål vi som människor? Idag kan vi plocka ut signalen från råttors hjärnor och  digitalt och föra in samma signal på en annan råtta för att den skall bete sig likadant. Vi kan styra datorer via tankekraft från inspelad MRI scan. Jag rekommenderar boken “The future of mind” av Michio Kaku. Man tror/märker att man är dum i huvudet när man läser vad han skriver.

gilbert

Digitalisering
Innovation och digitalisering är på allas läppar och vi tar coola digitala lösryckta fragment utan att diskutera en helhet. I decennier har företag arbetat med att ha sensorer i saker via M2M. En maskin har varnat när den blir för varm. Skillnaden med digitalisering är att signalen automatiskt påverkar ett ekosystem av exempelvis produktion, marknadsföring, logistik etc. Det är extremt innovativt, men inte lika spännande. Men det här inlägget handlar inte om det!

Reverse innovation
Reverse innovation är när man utnyttjar innovationerna från exempelvis utvecklingsländer och sätter i system i I länder. Kanske behöver vi motsvarande i den digitala världen? Kanske finns det att lära från den analoga världen!

Våra relationer är på Facebook och vi tolkar våra vänners framgång utan att se dom i ögonen. Utan att se verklig sorg, oro, rädsla eller glädje.

Vi mäter våra kroppars status med Wearable technology utan att känna efter hur vi verkligen mår. Vårt välmående blir staplar och pajer i en klinisk privatanalys eller genanalys.

Vi mäter vår träning, men inte det själsliga värdet av en promenad av frisk luft och vitaliserande sinnesintryck.

Vi mäter vår framgång i vänner på Facebook eller i Klout score, men inte i kramar eller omtanke.

Internetporrskadade pojkar möter Internetskönhetsskadade flickor i ängsliga relationer som kommer kräva både blå och rosa piller.

På vår fritid agerar vi regissörer för att odla den spännande fernissan som vi vill pensla på våra torftiga liv.

Vi har glömt den smartaste apparaten vi har på jorden. Den smartaste vi känner till. Vår hjärna. Vi berusas av lite sensorer och CPU, men glömmer en maskin som är överlägsen all digitalisering och alla datorer hittills!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.