Sorgsen av 140 tecken

Har du någon favoritförfattare? Jag är inte speciellt beläst och jag lyssnar oftare på halvtimmas podcasts än läser romaner. Men jag har två favoritförfattare i Salman Rushdie och Philip Roth. Båda skriver på ett fantastiskt sätt och man gungas med på ett sätt som jag inte gör med andra författare. Jag avundas sättet dom bygger historier, bygger meningar och formulerar ord.

Men vilka är Rushdie och Roth i en värld av 140 tecken på Twitter eller uppdateringar på Facebook eller Linkedin? För det är den mängd information de flesta orkar konsumera. Det är maximalt den intellektuellt utmanande fördjupningen merparten väljer att anta.

Vem läser din blogg Patrick?
Jag får ofta den här frågan, och svaret på denna rubrik är att det inte är många. Sannolikt en obefintlig mängd, räknat med Internetmått. Någon enstaka gång är det dock någon som tycker att det är intressant eller kanske bara blir provocerad.

Men min största glädje ligger inte i själva publiceringen av ett blogginlägg. Även om jag uppskattar om någon läser så ligger glädjen i när jag producerar det jag skriver. Och just detta blev jag varse (utan någon som helst jämförelse) när läste en intervju med, just Salman Rushdie. Han skrev om lyckan av att skriva, snarare än lyckan av att publicera. Han berättade om en tid där författarna var ointressanta, men deras verk blev odödliga. Idag är allt tvärtom.

cat

Allt fler producerar allt mer ytliga uppdateringar av en förvanskad värld i syfte att stärka sina genomskinliga personligheter, istället för att producera vår tids Don Quijote eller Gullevers resor. Jag mår, på riktigt, illa av bilder på roliga katter, en bild på ett glas Chardonnay i motljus (med texten fredagsmys) eller hänvisningar till ett förnumstigt citat.

Fördjupning
Bristen på fördjupning gör att samtalen mellan människor blir allt mer ytliga, grunda och framför allt tråkiga. Ju tråkigare samtalen blir, desto mer flyr vi till våra smartphones och vår trygga värld av att gilla grannens bild på ett glas Chardonnay i motljus. Denna utveckling gör mig sorgsen!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *