Tankar om böcker & förtroende

När jag bodde hemma så fanns det ett vardagsrum. Där var det ordning och fint. Och kallt. I anslutning till vårt vardagsrum låg vad som kallades biblioteket. Mörka skinnsoffor och stora bokhyllor.

De var där jag kunde sitta i min pyjamas och i timmar, titta på den kvinnliga anatomin i medicinska lexikon. Men i detta rum togs det ofta en drink före maten när mina föräldrar hade gäster.

Reading_Nausea

Jag förstod först senare att detta rum också fungerade som en akademisk statusmarkör. Genom att man läst mycket skilde man sig tydligt från populasen och byket.

Min gamle far skulle vända sig i graven om han visste att hans son tycker att allmänbildning till stora delar handlar om snobberi i dagens Google-värld. Idén om att lagra kunskap kommer att avta till förmån för att dra slutsatser av den information man konsumerar.

Mina barns generation kommer sannolikt inte att ha några bokhyllor. Och vi kan tycka vad vi vill om att dom inte konsumerar alla de litterära klassikerna. Det är en annan diskussion.

Jag tror att status idag inte handlar så mycket om vem som konsumerat mest böcker, utan den som producerar eller åtminstone förädlar mest information.

Digitalt förtroende
Läste en artikel om robotar i Harvard Business review. Att dom blivit billiga och pålitliga. Men kan vi alltid lita på dom?

När det gäller förtroende så har vi det för vissa människor. Antingen för att vi känner dom eller för att någon vi litar på känner dom. På det sättet har sociala medier skapat en spännande dynamik. När man läser en recension så kommer i första hand personer från sitt eget nätverk upp, i andra hand andrahandskontakter.

När det gäller företag så litar på de som är transparanta och kommunikativa.

I vår digitaliserade värld kommer saker och platser vara proaktiva och kommunicera med oss. Kanske till och med förhandla med oss.

Vilka saker kan vi ha förtroende för? Vilka platser kan vi lita på? Kan du vara säker på att din svinaktiga hemtjänstrobot inte ligger med din fru? Och om den gör det, är hon då otrogen?

robooo

I takt med att produkter blir uppkopplade, så sker även beslut längre och längre ut i värdekedjan. På oljeplattformar har dom sensorer i borrarna som redan där bestämmer om oljan är tillräckligt bra för att distribueras på olika sätt. Då vill det till att dom uppkopplade sakerna inte lurar någon i värdekedjan. Get the point?

Vilka produkter och platser kan vi känna os säkra med? När vi får allt mer uppkopplade implantat i kroppen så är det inte så roligt om någon hackar pacemakern!

Alla som jobbar med säkerhet kommer att tvingas behandla platser och saker på samma sätt som man hanterar människor. Med vilka interagerar dom, vilken information samlas och dela etc. Och det kommer att bli en utmaning.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *