Framtidens 3 T och helg

Jag hade det stora nöjet att fira midsommar med familjen Alcenius. Jag är glad att jag har vänner som utmanar intellektuellt! Enligt dom säkrar man, som person, stad eller företag, framtiden genom 3 T. Tolerans, Teknik och Talang. Vi gick inte närmare in på innebörden, så jag tolkar fritt.

Teknik
Enda sedan slutet av 1800-talet har tekniken bidragit till att skapa välstånd hos den breda massan. Det vi ser nu är tvärt om. I flera decennier har medelinkomsten stått stilla eller minskat för medelklassen. Och värre lär det bli.

Vi lever i en tid då vi ser några få tekniska superstars och sedan har vi den stora massan. Jag är inte förvånad. Tekniska innovationer skapas av genier som sedan används av idioter. Istället för att skapa så använder vi tekniken till att mjölka digitala kossor, krossa godis och ”lajka” tokiga katter.

Den breda medelklassen kommer att genomgå ett stålbad de närmsta tio åren och ägnar vi inte tiden åt att förstå och använda tekniken, utan bara slavar över vad andra skapat så är vi rätt så rökta!

catt

Vi lever fortfarande i tron att vi kan leva på det vi lärt oss i skolan. Men om man exempelvis är grafisk designer så har man genomgått flera stora skiften. Från tryckt media, till desktop publishing, till web design, till mobilitet och appar. Lägg samma dynamik på allt, så förstår vi hur jobbigt det blir för den som är kung som på tryckt media.

Tolerans
I tolerans kan man lägga mycket. Öppenhet för innovationer, idéer och förändring. Men jag väljer att lägga det på människor. Jag är så oerhört tacksam för min dotters kompisar, vars föräldrar är födda i en annan del av världen. Det innebär att dom får ett ansikte och kan berätta en historia. Dom blir inte förminskade till en grupp eller ”den andre”. Det ger mig förståelse för en vilja, hunger och attityd som är en förutsättning för framtidens Sverige.

Intolerans är inte bara osmakligt, det är extremt inskränkt och i slutänden ganska korkat!

lnth

Talang
Om du inte har förstått att det semikvalificerade jobben försvinner så är det dags att vakna nu. Som jag skrev ovan så kommer vi att se ett yrkesmässigt blodbad de närmaste 10-15 åren. Samtidigt kommer det att behövas helt annan kompetens. I Darwins värld handlade det inte om den starkaste utan den som kunde anpassa sig. Men att lajka katter och sköta digitala grisar är INTE att anpassa sig.

Läste att regeringen väljer att minska antalet fristående kurser på universitetet till förmån för hela program. I en värld då vi hela tiden måste skaffa ny kunskap, så är detta helt fel väg att gå enligt min mening.

Jag ser dessutom hur människor i min närhet inte längre klarar av att konsumera längre texter. Man surfar på korta informationsfragment utan att ta in samanhang.

Alla kommer inte kunna leverera talang, men de flesta kan. Om man bara inte är så jävla lat!

Helg
Det har varit en bra vecka. Jag har varit projektledare (jag suger på projektledning) för en POC (Proof Of Concept) som presenterades. Idén var att hitta business moments hos kunderna i syfte att omvandla det till business opportunities. Ett fucking mästerverk om någon frågar mig!

Nu skall jag snart fira helg på landet genom att dricka Peroni, måla staket och bada vedbastu!

Kanske med en spellista i lurarna!

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *