Digital fördjupning och helg

Du som läser det här har ett antal sinnen. Du har syn, hörsel, känsel, lukt och smak. Precis som du har uppkopplade saker sinnen, men då kallas dom sensorer. Dvs förmågan att känna.

Vi är nu är i början av den digitala revolutionen. IoT är nytt för de flesta av oss och sensorerna i dessa saker gör att vi förmänskligar dom. Fråga alla som har en robotgräsklippare, så har de nästan alltid fått ett namn. Vi förmänskligar saker som har sinnen.

Tänk nu på din smarta telefon och vilken roll den har i ditt liv. Tänk vidare på att du kommer att vara omgiven av lika smarta saker i hela din omgivning. Fundera på vilken impact det kommer att ha.

Det finns en sak vi alla skall ha för ögonen. Den fysiska världen och den digitala världen har varit polariserad fram till nu. Nu blir den digitala och den analoga världen inbäddade i varandra via tjänster och det är en så stor förändring att vi inte kan överblicka den. Åtminstone inte jag.

huee

Hårdvara
Vad jag fiskar efter är att vi ALLA måste sluta vara så besatta av hårdvaran i sig. Jag blir beklämd när jag hör människor som kallar sig “digitaliseringsexperter” älta om Tesla, Fitbit och Nest. Visst är sakerna snygga och coola, men är ointressanta ur ett digitaliseringsperspektiv. Intressant är vad som händer om man öppnar upp och skapar möjlighet för andra att utveckla tjänster på smarta produkter.

Philips Hue är smarta glödlampor, men är inte intressanta i sig. Det intressanta är vilka typer av tjänster och upplevelser man kan skapa med dom. Redan nu kan du använda en bild på din favoritsolnedgång, dra den till appen i Philips Hue och lampan anpassar ljuset för att spegla det i fotot. Bara den funktionen går det att affärsutveckla på!

Bredare perspektiv
Jag tror också att vi måste betrakta digitaliseringen ur ett lite bredare perspektiv. De närmaste 15 åren kommer 2,5 miljarder människor att gå från en livsstil som vi hade för hundra år sedan, till att flytta till städer och få samma livsstil som oss. Hur fan skall vi klara det? Jag tror att digitaliseringen kan agera krockkudde i denna utmaning. Jag läste exempelvis i en rapport från Gartner, att digitaliseringen av våra privata kök kommer att minska matsvinnet med 15%.

Då kan man bara tänka på hur mycket offentliga institutioner som skola, äldrevård och sjukhus, skulle kunna spara genom att jobba med analytics i supply chain processen för mat.

För drygt hundra år sedan startade den industriella revolutionen med spinnerier i England. Urbaniseringen var enorm i Europa. Ångmaskinen i kombination med spinnmaskinen vi samlades i fabriker för att tillverka. Industriella revolutionen föddes ur en kombination av saker som skapade ”the perfect storm”. Nu ser vi det igen!

Helg!
Nu är det snart helg. Jag har varit borta mycket och kommer därför tvinga mina döttrar att äta lunch med mig på någon bra restaurang på lördag. Att vara med sin gamle far är dock inte deras favoritsysselsättning, så jag får förmodligen betala dom. För bara att synas med en så töntig person som jag, är ett socialt självmord enligt min yngsta dotter.

Dessutom kommer jag att spela musik från världens sämsta spellista.

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.