Fegheten är din största fiende

Internet har gjort många saker transparenta. Företag kommer inte längre undan med att göra dåliga produkter eller leverera dålig service. För oss människor har transparensen medfört att vi inte heller kommer undan. Gamla oförrätter och misstag är bara en Googling bort.

Men nätet har också gjort att vi gömmer oss bakom anonyma nicknames och alternativa mailadresser. Via dessa kan vi lufta vår rasism på Flashback, chatta på porrsiter och mobba våra medmänniskor på ett sätt vi aldrig skulle göra i ett analogt samanhang.

prsnlig

Vetskapen om den här transparensen gör att vi aldrig vågar ta några åsiktsmässiga eller intellektuella risker. Vi gillar citat av Einstein på Linkedin, bilden av en gin & tonic i motljus på Facebook, retweetar något från Tesla eller Apple.

Merparten av vad vi gör blir en tråkig lagom mellanmjölkig soppa som sannolikt inte representerar oss som de unika personligheter vi är. Enda gången vi tar ut svängarna, är när vi kan göra det under anonymitet och då ofta för mer eller mindre destruktiva syften.

Att inte stå för något, inte tycka något, inte säga något är ett säkert sätt att inte bli kritiserad eller illa omtyckt. Många företag består av en armé av anställda som präglas av den här kulturen.

Man anställer sedan bara människor som också står för detta och på så vis konserverar man status quo.

Robotisering
Förra året skrev jag att 1/3 av alla jobb kommer att automatiseras. Efter att ha läst två rapporter från Stiftelsen för strategisk forskning får jag revidera den siffran. Enligt den rapporten kommer vartannat jobb vara automatiserat inom 20 år. Läs rapporterna här och här.

Det som aldrig kan automatiseras eller ersättas är unika personligheter, modiga idéer, kreativa tankar. Odlar vi inte det, utan bara gillar menlösa talesätt eller försöker glida med på etablerade sanningar, så skall vi inte heller gnälla när vi är utmanövrerade av en robot. Var modig!

brave

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *