Du & Big data samt helg

BitTorrent
Runt 2009 bestod stora delar av Internettrafiken av film- och musiknedladdning. Det gjordes ofta via så kallad BitTorrent-teknik via ställen som The piratebay med flera.

Enkelt kan man säga att BitTorrent handlar om att musik eller filmfiler delas upp i små bitar som laddas hem och bildar sedan en helhet som en film eller musik. Varje enskild ”bit” av filen är av marginellt intresse, men helheten bildar något intressant.

bigdata33

Du & Big data
För många framstår jag säkert lite oldschool när jag ständigt diskuterar frågan om integritet. Det spelar väl ingen roll om Facebook ser vad vi gillar, ICA vet vad, när och hur vi handlar, om Google vet vad vi söker på, om Nest vet hur varmt vi har hemma, etc.

Det som händer med Big data är lite det samma som med BitTorrent. Vi kan ta alla dessa lösryckta delar och bilda till en helhet. Resultatet av den helheten kan dock sättas samman till en komedi, ett drama eller kanske till och med en porrfilm.

Vi människor och våra förehavanden består av väldigt många olika bitar. Beroende på hur vi sätter samman dom kan olika företag exploatera något som vi dagligen ger bort om oss själva.

Jag är inte på något sätt paranoid eller missunnsam mot dom som väljer att tjäna pengar på information. Jag tror bara att vi människor behöver se helheten, inte bara varje informaitonsbit vi ger bort om oss själva.

barnintr

Helg
Nu är det snart långhelg och jag ber till gud att den blir lugnare än den förra. Inte en söndag till med vattniga ko-ögon, papegojtunga och babianångest. Nu skall jag försöka hitta ett sätt att fånga mina barns intresse så att dom kanske kan ägna sin gamle fattige far några timmar av sin dyrbara tid.

En spellista som skänker harmoni

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Du & Big data samt helg

Leave a Reply

Your email address will not be published.