Digital transformation av logistik

Jag tycker att vi ibland behöver utmana oss själva och gå på djupet när vi talar om digital transformation. Ofta så babblar vi om samma företag hela tiden. Tesla, Apple, Nest, AirBnB etc. Vi talar om hur 3D printern kommer kunna skriva ut en Monopol-pjäs som försvunnit eller en reservdel till diskmaskinen.

Vi talar om hur Amazon använder drönare för leveranser. Vi talar om hur robotar kommer att göra allt mer av våra arbeten. Jag är själv en del av den lovsjungande kören.

Men vi behöver parallellt anstränga oss till lite fördjupning. Vad innebär digitalisering för Logistik, på riktigt?

truck

3D Printern
Istället för att fokusera på hemma-printern och möjligheten att, olidligt långsamt, skriva ut hatten till Monopolspelet så borde vi tänka på industrins användning av 3D printrar.

Vi har gått från att kunna skriva ut plast och kanske gummi, till att nu kunna skriva ut keramik, glas, betong och flera olika typer av stål.

En kollega till mig arbetar just nu med digitaliseringen av logistikflödet hos ett läkemedelsföretag. Jag tror att varje sjukhus kommer att ha en 3D printer som, samma dag, skriver ut stora delar av det material som behövs för dagens behandlingar eller operationer. Även proteser!

De flesta bilverkstäder kommer inte att ha några reservdelar i lager, man kommer skriva ut det på plats.

För de företag som inte väljer att skriva ut själva, så kommer företag som UPS eller Schenker sätta upp stora ”skrivar-hallar” där dom kan printa relativt lokalt och sedan köra ut sista sträckan.

Robotar och drönare
Drönare kommer att bli en allt större del av logistikkedjan (20% 2017 enligt Gartner). Vi kommer inte bara att se drönare lämna paket, utan även undervattensdrönare kommer att befolka våra hav.

När det gäller robotar i logistikkedjan så kommer dom inte bara att plocka snabbare. Dom kommer också basera ”sina” beslut på Big data som väderinformaiton, information från lastbilar etc.

Slutsats
Jag har ingen knivskarp analys, men det är helt klart att det vi tidigare lärt oss om logistik har begränsat värde i det här samanhanget. Allt det här händer omkring oss när vi mest putsar på våra ERP-system.

Snacka om möjligheter för nya up-start företag att ta hand om en helt ny logistikkedja.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *