3 saker att lära från barn

Hur gammal skulle man gissa att personen som bor i det här rummet är? Inte äldre än 12 år va?” Så sa min kollega och öppnade dörren till gästrummet jag hade fått låna i helgen. Jag erkänner att rummet var en smula rörigt. Jag erkänner också att jag hade tagit alla trendiga ”New England-nallar” och parat ihop dom i oanständiga positioner.

Men varje gång någon säger att jag beter mig som ett barn så blir jag glad.

Den traditionella kultureliten och näringslivet är allergiska mot att ha kul och att leka. Rädslan av att inte framstå som seriös gör att normen är att man skall ha tråkigt. Men har man tråkigt så hatar man det man gör och blir heller inte bra på det man gör.

EPSON MFP image

Just därför dryper Sverige av söndagsångest och en kollektiv längtan efter semester och pension.

Men leker man, har kul, så kan man springa åttor runt människor som är smartare, duktigare, mer utbildade för att man älskar det man gör. Dom har fullt upp med att spela den tråkiga rollen av den seriösa.

Barn är tydliga
Barn sitter inte med i timmar av meningslösa möten och låtsas som om dom är intresserade. Dom sitter inte och låtsas anteckna saker som dom aldrig någonsin kommer att använda.

Barn lägger inte huvudet på sned och nickar förstående inför en konstinstallation dom inte förstår. Barn sniffar inte efter kork i vinet och låtsas som om dom skulle kunna känna någon skillnad.

Ett barn säger inte att Couscous och opera är det bästa dom vet.

Barn är nyfikna
Barn låtsas inte som att dom förstår i syfte att försöka verka smarta. Dom ställer exakt de frågorna vi behöver ställa oss för att skapa dagens produkter och tjänster.

Ett nyfiket barn skulle kunna tänka att man skulle kunna ha en ficklampa i mobiltelefonen. Eller kanske en väckarklocka.

Ett barn tänker att man kan flyga hem leksaker i en farkost.

dronedelivery

Barn ser samanhang
Hela min skolgång har jag kritiserats för min brist på koncentration. I skolan får vi lära oss att bli vuxna. Att lära oss att koncentrera oss på en sak åt gången. Dvs fostrade att bli en enskild kugge i en industriell maskin och kanske få bidra till några monolitiska silo-applikationer till IT-världen.

Det fria barnet vill se samanhang. Nyfiket se flera delar av samma sak. Kanske vara en del av tekniskt och kommunikativt ekosystem av tjänster.

Så ta fram den där nyfikna pojken eller flickan du har i dig och som hela din omgivning lärt dig att förtrycka. Hon är betydligt mer värd än ditt präktiga, seriösa jag.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.