Nyckeln till framtiden

Är åter från en skidresa med min familj (och den osedvanligt trevliga familjen Elvljung). På en underbar uteplats fick jag lite tid med min äldsta dotter som ville ha råd om vad hon borde plugga på universitetet. De som känner mig vet att jag har begränsat förtroende för stora delar av utbildningssystemet, men jag började tänka. Tänka på den fullständigt hissnande analysen om framtiden jag skrivit om tidigare.

121

Jag tänkte på det jag läst i veckan. Att Storbritannien under den första industriella revolutionen behövde 150 år att fördubbla sitt BNP. Något som Kina gjort på 15 år.

Tänkte på att jag läst att behovet av stål kommer att öka med 80% fram till 2020.

Tänkte på att behovet av energi kommer att öka med 1/3 till 2025. En ökning som motsvarar förbrukningen av energi i USA och Europa tillsammans! Läs det igen!

Just nu står vi inför en större förändring än både den första och andra industriella revolutionen. Hur skall hennes utbildning kunna möta detta kaos? I alla dessa skiften har det uppstått två läger. Reaktionärer och de som ser möjligheter. Några ägnade tid åt att slå sönder vävstolar, senare såg man hoten från ångmaskinen.

I dessa skiften försvann hela industrier över en natt. Hela nedre Manhattan var fyllt av lädertillverkare när bomullskläderna kom. Några år senare var stora delar av denna läderindustri borta. Samma disruption som händer med branscher idag.

vagled

Framtiden
De 2,5 miljarder människor som nu tar sig ur fattigdom, in i någon form av medelklass, har till skillnad från tidigare, väldigt få etableringshinder. Det har aldrig varit lättare att skapa lösningar som påverkar stora delar av världen. Smart mikroproduktion av energi, smarta lösningar för vatten, robotar, nya sätt att bygga etc. 2,5 miljarder människor som min dotter inte kan hävda ett kolonialt övertag mot. Så vem är jag att vägleda henne?

Informationsdemokratiseringen har gjort att människor från Asien, Afrika eller Latinamerika har samma tillgång till information som henne.

Det enda jag kan råda henne är att använda sin kreativa, öppna och nyfikna hjärna. Hon har, precis som du eller dina barn, ett 100% unikt DNA. Hennes och alla andras framtid kommer att präglas av hur man utnyttjar den unika möjligheten.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Nyckeln till framtiden

  1. låt oss inte intellektualisera något så enkelt, säg till henne att plugga juridik… du vet att jag har rätt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *