Andras bild av oss, demoner & helg

Jag har läst några artiklar av Dr Heidi Grant Halvorson, som skriver och forskar om psykologi, beteenden etc. Sannolikt en rätt dålig beskrivning av henne.

Men en sak som berörde mig starkt var hennes beskrivning av de två faser när andra människor betraktar oss.

Fas 1 är om någon exmpelvis gråter,  så gör vår hjärna en supersnabb koppling att det måste vara en känslig eller kanske svag människa. I fas 2 sätter man den gråtande människan i en kontext, exempelvis ett dödsfall, och då är gråten ganska självklar.

MEN det hennes forskning säger är att, nästan ingen av oss hinner, orkar, vill göra insatsen av fas två när vi bedömer en människa.

Vi drar alltså slutsatser om människor utan någon som helst eftertanke och befäster bilden av en person, enbart från fas 1. Typ första signalen till hjärnan. Sedan sitter den uppfattningen i över tid.

mskkaa

Hennes forskning visar också, att om någon har en bra egenskap, så tror vi att den personen automatiskt har andra bra egenskaper. En enorm fördel för alla er som är attraktiva! Man tror per automatik att snygga människor är smartare, varmare och trevligare än oss andra.

Jag tror att vi måste vara försiktigare när vi dömer och drar slutsatser om varandra. Alla människor är mångfacetterade och har en anledning till varför dom är som dom är. Gör som dom gör. Vi måste därför bli bättre på att lyssna aktivt på vad andra säger, se dom i ögonen är DOM talar, se personerna i ett samanhang för vad dom är.

Jag har tidigare skrivit om en mentor till mig som gav mig tipset att alltid ha en lapp i fickan där det stod ”jag kanske har fel”. Och det är en av fördelarna med att bli äldre, jag är inte lika tvärsäker på allt längre. Jag tror att det har gjort mig till en bättre människa.

STOPPA PRESSARNA
Häromkvällen blev måttet rågat när jag läste expressen.se’s nya scope. För att citera Magnus Uggla så, “mår jag illa” av kvällstidningsjournalistik.

Se upp alla Iphoneanvändare! Era sms kan bli något helt annat än ni hade tänkt.

När Birgit Svensson i Åsljunga skulle skicka ett snällt meddelande till sin dotter la hon till ett par symboler på slutet – en “tummen upp” och en blomma.

Men när 13-åringen fick sms:et innehöll det – en bild på en demon.

– Jag skickade en “tummen upp” och en rosa blomma som såg ut som en tulpan, säger Birgit.

expressen 

– Men hon blev jättearg och sms:ade tillbaka “varför skickar du demoner till mig?”. Jag förstod inte alls vad hon menade och då tyckte hon förstås att jag var ännu dummare.

– Tänkt om jag hade skickat sms till en vän som bor långt bort. Det hade ju kunnat missuppfattas fullständigt och sluta hur illa som helst, säger Birgit.”

Jag tror att jag SPYR över hela tangentbordet, bara att av att citera detta. Jag hatar verkligen kvällstidningsjournalistik. Läs inte skiten för man blir dum i huvudet! Nu är det slut med att konsumera skiten.

Helg
Nu är det snart helg och jag funderar på att ägna hela den åt att skicka välförtjänta demoner till mina ohängda, förtappade, bortskämda döttrar. Men även om dom är värda varje emoji-demon som Apple har skapat, så skulle jag kunna skicka terrabyte efter terrabyte av demoner utan att dom skulle tveka en sekund på min kärlek till dom. Däremot skulle min fru göra det om jag sms:ade en digital tulpan….

Trevlig helg och lyssna på vårens fetaste spellista.

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *