0% arbetslöshet

Ordet arbetslöshet har bara funnits i drygt 100 år. Industrialismen gjorde att vi blev arbetstagare och beroende av någon annan för vår inkomst. Innan dess tillverkade vi det mesta vi behövde i våra hem och kanske sålde någon form av tjänst på det vi var bra på.

Nu går det runt en halv miljon personer i Sverige som inte arbetar. Det är en halv miljon personer som ALLA är bra på NÅGOT! Vi har bara jävligt fel mindset och har fostrat en hel befolkning till passivt arbetstagande.

Vi lever i en tid då VARJE person på ett relativt enkelt sätt kan dra fördel av just det han eller hon är bra på. Varje person har tillgång till, i det närmaste gratis, plattformar för att förverkliga det dom brinner för.

Dom flesta av oss har läst om parkatmyhouse.com där man hyr ut sin garageuppfart, taskrabbit där man gör ärenden eller Uber X där man kan agera taxi i sin gamla Toyota Corolla.

Vi har läst om Airbnb där man hyr ut en sovplats hemma etc etc.

Slutsatsen är att varje person kan konkurrera med stora drakar.

© Clay Williams / http://claywilliamsphoto.com

Nola
Men det behöver inte ens vara så formaliserat. Läste en fantastisk text om en tjej i Buenos Aires som älskade att laga mat. Hon började erbjuda turister att äta hemma hos henne. Hon gjorde allt till en fantastisk customer experience genom att hantera före, under, efter på ett exceptionellt vis. Hon använde Facebook, Instagram tillsammans med gästerna. Hon skapade en digital gästbok med bilder. Hon skickade sms med vägbeskrivning före besöket. Hon följde upp med trevliga och personliga mail.

Snart började hon uppmärksammas på Tripadvisor och fortsatte med sin personliga touch.

Till 0%
Om vi håller fast vid tesen att alla är bra på något och brinner för något, så kan alla göra en Nola. Kanske älskar du att svetsa i aluminium, kanske du kan stävja kåta hantaxar som ingen annan, kanske är du bäst i Sverige på att klippa äppelträd. Oavsett vilket så kan du göra en Nola genom att använda de digitala möjligheter som finns där för oss alla. Kombinera din passion med en exceptionell kundupplevelse så är du hemma. Go for it!

Kanske något att tänka på för Anna Stefan?

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *