Tanke om digital affärsutveckling

En av orsakerna till att digitala affärsutvecklingsprojekt havererar är att man tar med sig den analoga mentaliteten in i den digitala. Ett stort digitalt affärsutvecklingsprojekt som jag varit en del av vill inte riktigt lyfta.

I helgen har jag funderat en del på varför och jag har nog delar av svaret. Det ena är att deras kultur, processer och organisation fortfarande är helt analog. Även om det stämmer så är det en ganska uppenbar förklaring och dessutom ett underkännande av min förmåga att påverka.

eld2

Pluggade fysik med min dotter och vi talade om hur något kan brinna. Det måste till syre, ett brännbart ämne och något som tänder. Alltså en kombination av saker vid rätt tidpunkt.

Om vi då tänker att vi vill skapa en affärsmässig eld så kan vi göra på två olika sätt.

Sättet som bolaget ovan gjorde/gör är att samla ved, gräs, kol till leda. Investera i fläktar, tändstickor, tändvätska. Man kastar dit en liten tändsticka och väntar.

Min mormor
Min salig mormor var en smula sparsam (läs; snål så in i helvete). När jag var liten så tog jag alltid hennes cigarettändare och lekte med så det kom gnistor. Jag tryckte fram all kvarvarande gas och skapade sedan en gnista som gjorde att det blev en eldboll. Något som skänkte stort nöje för både mig och min far.

explsosion

Slutsats
Jag tror att vi måste vara lite mer olydiga. Testa, pröva, testa igen, pröva igen. Vi måste hela tiden skapa gnistor och söka oss till rätt element. Kombinationen av IoT, Social kommunikation och affärsmodell. Vi kan inte affärsutveckla digitalt enligt vattenfallsmodellen!

Det går så fort att det hela tiden handlar om att skapa gnistor. Flytta sig runt i olika miljöer, olika förutsättningar, olika brännbara material etc. Mitt råd är att INTE GÖRA ÄNNU EN FÖRSTUDIE!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *