Provocerande framtid?

Få saker provocerar min fru mer än när jag ifrågasätter värdet av dagens utbildning så att barnen hör. Att säga att utbildning har ett begränsat värde är som att kalla ”Atrid Lindgren en slyna” eller säga att ”Ingemar Stenmark är en sopa”.

Jag är fullt medveten om ”kritiskt tänkande” och ”förmåga att se samanhang” etc. Men jag tänker inte älta om hur lite av det vi lärt oss i skolan är reellt applicerbart i våra liv.

glassss

Men om vi funderar lite på tillgången på svar på frågor, så har vi information om jordens samlade åsikter via ett enkelt knapptryck i våra telefoner. På några sekunder får vi svar på allt vi vill veta. Nackdelen med det är att vi ibland missar dom långa, spännande diskussioner som uppstår då man inte har ett svar.

Nästa steg
Med Google glass och annan wearable technology med head up display, så kommer vi gå runt och direkt få svaret på ”undrar vad det är för blomma?”, “undrar vilket företag som sitter i dom lokalerna?”, ”undrar var jag sett henne förut?”, ”var jobbar han tro?”, ”hur många kalorier är det i den här glassen?”, etc. etc.

glasss

Jag är ödmjuk inför uppgiften, men jag tror att förändringen är så stor att vi måste förändra vad vi lär ut och hur vi förhåller oss till information. Att lägga tid på att barnen skall lagra den information som finns tillgänglig i realtid måste vara fel sätt.

Om digitaliseringen påverkar företag, människor, produkter, tjänster, så varför skulle vi ha en utbildningsmodell som marginellt skiljer sig från den för 100 år sedan?

Dessutom
Förändringarna är som bekant så stora att rena paradigmskiften slår sönder i stort sett samtliga strukturer. Min ständiga metafor om att ”vi tankar upp bilen i ungdomen med kunskap och tror att vi skall köra den till pension” är idag befängd. Resultatet blir att företag blomstrar där demografin präglas av unga människor eller att det finns tillräckligt många med ny kunskap.

fredag8

Slutsats
Jag har ingen bra slutsats….. Men om vi konstaterar att alla svar är tillgängliga i realtid och paradigmcyklerna går allt snabbare, så kanske Ingemar Stenmark är en sopa……..

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Provocerande framtid?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *