Intellektuell härdsmälta?

Delade hotellrum med min dotter i några dagar. En morgon roade jag mig med att titta på när hon låg med sin telefon. Jag tjuvkikade inte, utan fick en gratis inblick i hennes värld. Hon konsumerade mängder av bilder på like-törstande kompisar som stod och putade med munnarna. Däremellan dök det upp en och annan ”skylt” med ett töntigt citat och sedan en film på någon snubbe som kräktes.

fbaddic

Jag vet inte om det berodde på att jag var en smula bakis, men jag låg i sängen och blev upprörd över hur Internet konsumeras av den yngre generationen och hur lätt man tar på Internet som företeelse.

Men dom har aldrig varit med om en förälder som ropar ”lägg på, tänk på att du ringer riks”, eller ett syskon som ropar att ”nu börjar tv-programmet”.

Men Internet är något så mycket större än så, trots det använder dom bara Internet som ny form av kabel-tv, ny form av kafferep där det skryts och skvallras. Merparten av befolkningen har för första gången fått möjligheten att publicera tankar, idéer samt förverkliga affärsidéer, ändå agerar man passiva betraktare. Kreativa loosers!

Kidsen och många vuxna också för den delen blir passiva produkter för stora företag att konsumera i stället för att utnyttja detta samanhang som ger dom den fantastiska rätten att skapa, utrycka något mer än själlösa likes.

brnn

Marknadsförare våldtar Internet genom att stalka oss med anpassat budskap. Kolla lite hur bannerinnehållet förföljer dig!

Nyhetsmedia våldtar Internet genom att lura in oss i ”Native advertising” och tappar därmed det sista förtroendet vi hade för dom.

Internet är en av historiens viktigaste ”uppfinningar”. Trots det säljs billiga ”Facebook telefoner” som enbart är en telefon med access till Facebook. Är det den signalen vi vill ge till emerging markets?

Internet är en plattform för att lösa många av världens problem. På allvar! Läs och lyssna på vad Doc Searls och David Weinberger säger.

Han är en” sur jävla gubbe” tänker säkert många som läser detta. Till er vill jag säga att det stämmer, men också ”go fuck yourself”! Jag ska berätta varför. Därför att vi kommer att tappa så mycket bra saker om vi ägnar tiden åt att konsumera katter , avundsjukt “lajka” grannes resa och bygga in gammalt skittänk i denna plattform av möjligheter.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Intellektuell härdsmälta?

Leave a Reply

Your email address will not be published.