Barbie, sinnen och helg!

Knappt hade min storasyster hunnit till skolan innan jag smög in på hennes rum och tog fram hennes barbiedockor. Jag slet av dom kläderna i en fåfäng förhoppning om att dom inte skulle se ut som dom gjort dagen före.

Sedan följde en lek där Ken fyllde en helt annan funktion än de intentioner som tillverkaren Mattel sannolikt hade.

wtf2

Nu har Barbie tagit steget in i den digitala världen och blivit en Internet of thing! Barnen talar med Barbie och får svar. Barnens tal tar vägen via molnet och hamnar på en server hos Mattel. Där ser smarta algoritmer till att det lekande barnet får rätt svar från Barbie.

Via machine learning kommer Barbie sannolikt lära sig barnets preferenser och bli allt bättre på att föra en dialog. Min systers Barbiedockor hade i den här kontexten framstått som psykfall, då dom blev sexuellt skändade varje morgon och hade trevligt på eftermiddagarna.

Så frågan är om vi vill ha våra lekande barns dialog på en server? Jag tror att Mattel har goda intentioner, men barn förstår inte integritet. Denna dialog kan ligga till grund för marknadskommunikation som kan träffa med kirurgisk precision. Vill vi ha det? Hur lång tid kommer det att ta innan någon hackar “Talking Barbie”?

Många integritetsfrågor poppar åtminstone upp i huvudet hos mig.

flavor_radio1-620x398

Marknadsföring
På tal om marknadsföring så läste jag en intressant artikel i senaste numret av Harvard Business Review om ”sinnlig marknadsföring”. Dvs att smarta kommunikatörer börjar jobba med många fler sinnen än bara vår syn.

Hade ingen aning om att BMW i sina M-serier skickar in motorljud via högtalarna oavsett om stereon är på eller inte.

Dunkin Donuts satte en doftpryl i bussar som spred kaffedoft varje gång deras reklamjingel spelades i bussen.

Ganska spännande och en artikel som borde läsas av alla marknadskommunikatörer!

Fredag
En fantastisk vårvecka är till ända. Det är intressant att se hur alla vi som gått i ett halvår av mörker, blommar upp på våren! Helgen skall ägnas åt att frossa i goda vårprimörer, litervis med gott vin och min fru kommer önska att jag hade kvar min systers barbiedockor….

För den som inte har några planer i helgen kan jag rekommendera ett besök på Fotografiska, som ställer ut en av mina favoritfotografer!

Prenumerera också på Sveriges soligaste spellista

Trevlig helg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.