Att tänka digitalt

Min erfarenhet av att när man lärt sig ett språk riktigt bra, så ”tänker man i det språket” när man talar. Annars så stapplar man ofta fram rent språkmässigt. Man översätter samtidigt som man talar och det låter väldigt ”styltigt”.

På samma sätt låter det när människor som inte förstått digitalisering, talar om digitalisering.

Innebörden
Om du tio år från nu får frågan, ”såg du vad digitaliseringen skulle innebära?”, känner du dig säker då? Så här ser åtminstone jag på det.

Först och främst så handlar det inte om Internet of things! Internet of things handlar om att sensorer blir så billiga att vi kan sätta det i allt och att kommunikationen blir så tillgänglig att den fungerar överallt. Dessa sensorer kommunicerar sedan information som vida överskrider värdet av grundprodukten. Läs gärna den sista meningen igen, för det är det de handlar om!

datadriven

Konsekvensen
Vill du ha en Nokia eller en iPhone? Svaret är förmodligen självklart. Vill du ha Trygg Hansa eller Länsförsäkringar? I den senare frågan är svaret inte lika självklart. Men ALLA branscher kommer att få en ledare likt Apple! Nämligen den som förstår att använda information som bärare av affärsmodellen kommer att vinna. Valet av Bank eller försäkringsbolag kommer att blir lika självklart som valet mellan Nokia och Apple.

Produkten
En produkt eller tjänst som inte är uppkopplad kommer bara att reflektera den som skapat produkten eller tjänsten. En uppkopplad produkt kommer däremot att reflektera användaren och det är den stora skillnaden. Användaren kontrollerar den över tid och i relation till leverantören..

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.