Medias totala förfall

När Internet var ungt och jag var yngre än jag är idag, så erkänner jag att frestelsen att konsumera en och annan lättklädd kvinna var för stor. Någon rubrik eller banner träffade min kättjefulla nyfikenhet med kirurgisk precision.

För er som inte var med i Internets ungdom kan jag berätta att det saknades naturliga pop-up blockers i de tidiga webläsarna. Något som resulterade i att varje klick på löftet om en ”free tour” gav resultatet att man helt plötsligt hade ett tiotal fönster med reklam för stenhårda porrsiter på sin dator.

media3

Nuförtiden är min testosternonnivå mer som det hos en kastrerad hankatt, vilket gör att jag nu hellre fulsurfar på vedklyvar och fotriktiga skor.

Råttfällor
Jag börjar få ett lätt illamående av digital kvällstidningsmedia. Dom har nämligen förfallit till samma dynamik som porrsiterna 1995. En råttfälleretorik som skall kittla vår nyfikenhet och få oss att klicka på TOTALT meningslösa videos för att dom skall få in en liten reklampeng.

media1

Det är en form av kortsiktig nyhetsjournalistik som undergräver möjligheterna till att hitta nya vägar för den sargade mediabranschen. Precis som den stagnerade porrbranschen.

Odlar rasism
Tidningarna verkar ha en tyst överenskommelse om att undvika att publicera etnicitet på brottsförövarna i de artiklar dom skriver. Jag tycker i sig att det nog är ganska klokt. Det gör att de människor, hos vilka gud inte slösat på intellektet, inte kan dra för snabba slutsatser utan ett större samanahang.

Men det som även här får mig att bli lätt illamående är när jag läser krigsrubriken (med just tydlig etnicitet) i veckan om att ”Kvinna på finlandsbåt gruppvåldtagits av 8 SVENSKA män”. Uppgiften är sannolikt helt korrekt och har man svenskt medborgarskap är man Svensk i mina ögon. Oavsett om man är svart, gul, grön eller beige. Punkt!

MEN den tydliga rubriken om att dom just är svenska får det smyg-rasistiska Sverige att se rött. Hela Internet svämmar därför över på bilderna av 8 förövare med rötter i Somalia och mellanöstern. Resultatet blir att kvällstidningskonsumenterna får allt mindre förtroende för media och istället bygger hela sin “verklighetsbild” på Flashback och dess esoteriska medlemsgrupp.

Enligt min mening bör media sluta med sitt fåfänga försök att agera samhällsfostrare. Det får bara motsatt effekt i ett samhälle där informationskällorna är så demokratiserade att de inte går att kontrollera.

Merparten av media känns som ett verklighetsfrånvarande sjunkande skepp utan nya idéer.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Medias totala förfall

Leave a Reply

Your email address will not be published.