Digitala kommuner och fredag

Läste en intressant rapport om Glasgows digitala transformation. Det som slår mig när jag läser rapporten är hur alla företag kämpar för att skapa en digital transformaiton, emedan städer sitter på sina trötta kommunala arslen och dricker kaffe istället för att fundera på hur man kan digitalisera medborgarupplevelsen.

I Glasgow försöker man göra wifi tillgängligt överallt. På bussar, tåg, busshållsplatser, offentliga byggnader etc. Utifrån det skapar man olika typer av medborgartjänster som syftar till att förenkla för medborgarna, men också för att brygga språkbarriärer för invandrare etc.

Smart-Cities

Inom hälso- och sjukvård jobbar man effektivt med sensorteknik för att äldre människor skall kunna bo kvar i sina hem.

Avfallshanteringen är digitaliserad

Man tillgängliggör all data för medborgarna att ta del av och göra något av.

Man jobbar med augmented reality för att skapa en bättre turistupplevelse för turister.

Jag skulle kunna hålla på hur länge som helst.

Kommuner
Det finns 290 kommuner i Sverige. Jag har googlat runt en del och inte hittat EN ENDA kommun som verkar brinna för digital transformaiton. Det är en medborgerlig rättighet att den kommun man lever och verkar i skall erbjuda en digital serviceportfölj. Det är en medborgerlig rättighet att få ta del av kommundata.

Om någon av dessa 290 kommuner kontaktar mig så lovar jag att helt kostnadsfritt komma och berätta hur man digital anpassar en stad.

När det gäller utflyttningsorter så tror jag att man samtidigt skall passa på att nischa kommunen. Läste exempelvis om en stad i USA som bestämde sig för att bli bäst på att erbjuda tjänster runt tennis. Dom fokuserade på att få de bästa tennisbanorna, tennishallarna etc. Helt plötsligt läggs turneringar i denna stad, man får ett nationellt tennisgymnasium etc.

IMG_1473

Fredag
Är i skrivande stund på skidresa med min yngsta dotter. Skidor, öl, skidor, Bloody Mary. Nu vankas en japansk middag och träningsvärk. En spellista som kommer att fånga din helg!!

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Digitala kommuner och fredag

  1. Ser fram mot föreläsningen hos mig och mina kollegor på Lejonfastigheter i Linköping längre fram i år!

Leave a Reply

Your email address will not be published.