Spännande konsultutveckling

Under min konsultkarriär har jag jobbat i många olika typer av projekt. I början var det mest IT-relaterade CRM projekt. Men utan att jag riktigt märkte det så blev rollen mer och mer kopplat mot at identifiera de affärskrav som kunden ställde mot IT-stödet.

Sakta men säkert blev rollen allt mer kopplad till CX-orienterad rådgivning och innovation kopplad till system. Under denna tid var jag hela tiden en del av att realisera lösningarna.

itkonsult

De senaste 7-8 åren har däremot varit ren business consulting. En stor del av denna tid har jag producerat affärsutveckling via  rapporter, powerpoints, analyser, dokument. Jag har haft en väldigt begränsad roll i den operativa transformationen som dessa insikter och planer pekat ut. Så vida transformationen blivit realiserad över huvud taget….

Syftet med att ta in en konsult är exempelvis att få objektivitet och kanske en innovations-boost. Men om man som konsult bara levererar denna objektivitet och innovations-boost i digital/pappers-form, så är det vääääldigt lätt för kunden att söka minsta motståndets lag genom att inte realisera något av det när konsulten väl gått hem. Objektivitet, innovation och förändring är nämligen jävligt jobbigt. I värsta fall var konsultinsatsen/förstudien bara ett sätt för uppdragsgivaren att vinna tid för att slippa fatta beslut……

Förändringen
De senaste två åren har jag dock sett en välkommen förändring. Företagen blir, med all rätt, allt mindre intresserade av svulstiga power Points, förstudier eller långa rapporter. Man förändrar tillsammans. Man svettas ihop som ett team, bråkar, utmanar och gör high five när det går bra. Kunden kör tåget samtidigt som vi tillsammans lägger rälsen, för att citera med gode vän Kamilla.

En uppdragsgivare som jag nyligen träffade, sa explicit ”lägg inte massor av tid på att skriva, låt oss skapa och förändra”.

consu

Resultatet
Resultatet av detta “nya” mindset är att det kommer öka polariseringen mellan David och Goliat. Goliats oförmåga att fatta beslut, gömma sig bakom analyser, rapporter och PPT:er gör att David kommer köra åttor runt dessa trögrörliga kolosser.

Rätt utnyttjat blir innovativa, modiga konsulter en vitamininjektion som dessutom aktivt medverkar till förändring. Fel utnyttjat blir deras resultat en konsultprodukt som tar onödig plats på dokumentservern.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.