Chief Digital Officer

CDO är en titel många människor vill ha. Det är också en titel många företag vill kunna säga att dom har.

En mentor till mig sa en gång att ”dom värsta konsulterna är dom som är obegåvade, men ambitiösa”. Läs det igen och tänk vilken mardröm!

När många vill ha en titel som många företag vill ha så kan man vara ganska säker på en skitjobbig och dålig matchning för många!

tips5

En gammal CDO
Jag har skrivit så fruktansvärt mycket om hur viktigt det är att vi som är till åren, försöker förstå dagens samanhang. Personligen så har jag bra koll på digitala ekosystem, strukturer och strömningar, men jag saknar digitalt DNA. Jag läste i HBR att om 10 år kommer en gigantisk grupp födda på 90-talet, med just digitalt DNA, vara en del av arbetsmarknaden och vi som inte är födda i den världen kommer att ha en annan verklighetsuppfattning.

En ung CDO
När man är ung så lever och sover man digitala business- och communication moments. Man lever naturligt i en digital värld, utan analog ryggsäck. Men jag har ännu inte stött på EN ENDA ung människa som kan se transformativa digitala affärsmodeller. Dom kan inte se det för dom vet inte vad man skall transformeras från.

Arbetsgivaren
Den som anställer en CDO gör det i 9 fall av 10 av snobberi eller för att döva ångest. 1 av 10 av sann sjukdomsinsikt. (allt detta en kvalificerad gissning). Men man har också en obsolet bild av C-level som tillhör en svunnen tid. En CDO är INTE som en CFO, CIO eller CMO, som är inne i företaget under en lång tid.

CDO’n är reseledaren på den digitala resan. Om hen inte skapat digital uthållighet har hen inte gjort sitt jobb. En CDO är en temporär roll!

cdo

Vad är en CDO?
Det är lätt att säga vad något INTE är, men svårare att säga vad det är. Men det är sannolikt en kombination av ovanstående och det visar hur svårt det är. Någon som har det digitala i sitt DNA, men som exempelvis också förstår hur viktig en traditionell butik är för kundupplevelse.

Så svaret på rubriken är att jag inte vet hur den ultimata CDO’n ser ut. Kanske du vet? Kanske är det du?

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Chief Digital Officer

Leave a Reply

Your email address will not be published.