Misslyckas du ibland?

Just nu flödar management-litteraturen av råd om att misslyckas ofta men fort. Att hela tiden pröva, misslyckas, pröva igen. Jag tror att det är helt rätt, MEN det fungerar bara om man erkänner att man misslyckats. Något få personer gör.

Kognitiv dissonans
Jag försöker läsa en hel del psykologi, inte minst för att försöka förstå min egen hjärna, men också för att förstå större sammanhang om varför vi gör som vi gör.

Inom psykologin talar man om kognitiv dissonans. Enkelt kan man säga att det är ett sätt att rättfärdiga de handlingar man gör som man innerst inne vet är fel eller om man misslyckats. Och ju större insats, desto större behov av att rättfärdiga.

Läste en intressant studie om en kvinna som förutspådde världens undergång och fick med sig ett antal människor i denna tes. Den 21:e december 1954 skulle världen gå under och kvinnan samlade alla personerna som gett bort sina bilar och sina hus för att dom ändå skulle dö. Jorden gick inte under och jag misstänker att många i gruppen satt med bitter eftersmak den 22:a….

Zombie

Hon ändrade då strategi och sa att jorden inte gick under för att gruppen var så troende. Alla kastade sig över teorin och rättfärdigade på det viset att dom inte var korkade, utan hade räddat världen.

Dom försökte ännu mer ivrigt få fler att ansluta, ge bort sina hus för att undvika att dom skulle vara ensamma.

Denna dynamik ser vi dagligen, fast i ”light-versioner”. Någon har köpt en ny, dyr bil och berättar för omgivningen att det är farligt att köra gamla bilar.

Misslyckas
För att ett misslyckande skall vara till nytta så måste man våga se det som ett misslyckande. Annars har vi inte lärt oss något över huvudtaget. Hur många initiativ, tjänster, projekt, produkter finns det på din arbetsplats, som alla vet är ett misslyckande, men som får leva år efter år. Inte sällan är dom ett symptom på kollektiv kognitiv dissonans. Insatsen kan också vara en orsak. Han har jobbat så hårt för det…. Hon brinner så för projektet……

En av Google’s styrkor är att starta innovativa saker, men den största styrkan är deras förmåga att lägga ner det som inte funkar!

ronnbar

Arbete
Jag ser på Linkedin hur jag förväntas gratulera människor som varit på samma arbetsplats i 16 år. Innerst inne vet dom att dom har tappat hungern, passionen, glädjen, men investeringen är 16 år av deras liv. Den enda kreativitet som finns kvar är att hitta motiv för hur dåligt det är på andra ställen.

Lära
Det är nog korrekt att det finns ett värde av att misslyckas snabbt och ofta. Men då måste vi som personer och företag våga erkänna misslyckanden som just misslyckanden. Inte stigmatisera eller rättfärdiga, utan lära från dom.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Misslyckas du ibland?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *