Framtidsspaning, Yottabyte, kvinnor och fredag

Att förutspå framtiden blir allt mer svårt. Att berätta hur det kommer att vara om tio år är rent absurt. Vi har inte en aning!

Men att det kommer att ske en strukturell förändring är nog ganska säkert. 2006 försökte IBM’s dator Watson slå mästarna i Jeopardy, med ganska dåligt resultat. 2011 spöade Watson de mest hårdföra jeopardy-deltagarna med råge. Låt oss betrakta det som ett tydligt exempel på machine learning.

Robotar inom industrin har generellt varit klumpiga, dyra och svåra att programera. Idag kan en liten industri köpa en Baxter robot för mindre av vad en bil kostar. Den kan användas för olika typer av repetitiva uppgifter och den behöver inte programeras. Baxter kräver inte heller en speciell miljö för den känner av sin omgivning så att den inte sätter armbågen i ansiktet på en kollega.

Nedan är en graf av den smarta och karismatiska Andrew McAfee. Den talar sitt tydliga språk. Klicka på bilden och se hur produktiviteten har ökat och vad som har minskat. Det intressant är hur det dras isär. Jag skrev att man inte kan förutspå framtiden, men jag kan garantera att denna kommer att dras isär ytterligare. Var inte arrogant!

decouple

Så om vi anlägger More’s law för robotar samt machine learning, så kommer vi att ha en utmaning för den samlade arbetskraften. Det som blir kvar är några få groteskt rika superstars, mängder med maskiner och en medelklass som undrade vad som hände.

Kunskapsyrken
Världens bästa patolog är inte längre en människa, det är en dator. Att hitta bröstcancer görs numera bättre av maskiner än människor!

ICT gör en virtuell terapeut. Creepy tänker du, men barn med bokstavskombinationer, vuxna med ”extremt känsliga hang-ups” pratar hellre med Sensei än med en vanlig människa.

Vi är många som använder Skype för långväga samtal. Vi är också många som använder Google translate. Vad som händer nu är att Google kommer att leverera ett röst-översättningssystem som funkar i realtid. Du talar på svenska och mottagaren hör på Swahili. Coolt!

Men ta en titt på grafen ovan igen…….

Data
Jag tror inte vi kan förstå hur mycket data som produceras. 1991 utökade vi vårt prefix för att mäta data. Någon tog i så dom spydde. Nu har vi ETT prefix kvar att mäta mängden data. Nämligen Yottabyte. 1 000 000 000 000 000 000 000 000 (1024 = 10008) byte. Sug på den karamellen när det gäller möjligheter att hitta nya samanhang i information.

Fredag (Off topic)
En kul vecka är till ända. Förra helgen hade jag det sällsynt stora nöjet att ha Katri och Christian på besök. Söndagen blev lika plågsam som jag trodde.

bjerk

Den här helgen blir det middag hos ännu en trevlig, kompetent kvinna (och dito man). Var jag än kommer så möts jag av duktiga, hungriga, snygga kvinnor. När jag ser alliansens uppställning så ser jag två progressiva rappa kvinnor och två rätt trötta män. Går jag till läkaren så är oddsen att möta en kvinna rätt låga, men om jag går till servicebutiken möter jag med all säkerhet en man bakom disken.

Talade med en kompis om vårt manliga släktes tillbakagång. Hans analys var att “unga grabbar stannar kvar på bruksorter och gör inget annat än spelar World of Warcraft och drar i snorren. Tjejer flyttar, utbildar sig, är på hugget, bygger nätverk och relationer för framtiden“. Nu fanns i och för sig inte WoW fanns inte på min tid, men han har nog tyvärr rätt……

Trevlig helg och en spellista som garanterat gör dig vital!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

2 thoughts on “Framtidsspaning, Yottabyte, kvinnor och fredag

Leave a Reply

Your email address will not be published.