Data, lampor och knark

Vi vet alla att en del av digital transformation är att företaget får ett data-drivet mindset. Synen på data och hur man angriper den måste alltså demokratiseras inom en organisation.

För att lyckas med detta så måste förändringen ske inom IT. För de traditionella business intelligence analytikerna kommer inte undergräva sin egen betydelse frivilligt.

LÄS NOGA NU.

  • I ett datadrivet företag så går man inte till analysavdelningen och ber om rapporter.
  • I ett datadrivet företag går man inte till statistiker för att få sina hypoteser bekräftade.
  • I ett datadrivet företag söker man inte ett på förhand färdigt svar.

IT måste erbjuda verktyg som bidrar till att demokratisera synen på och användandet av information. Kolla ett verktyg som Tableau.

På tal om data så händer något intressant inom Big data. Ett företag som heter Wolfram Alpha samlar in Big data och ger access till den. Vad är exempelvis luftfuktigheten i Los Angeles just nu? Hur är trafiksituationen i Berlin? etc. Tänker man till på vad det här innebär för datadriven affärsutveckling så är det fantastiskt och svin-coolt!!!! Check it out!

Julklapp
Även om det är få som tror det och allra minst min fru, så har jag pluggat en del kommunikation. Där lärde jag mig ett mantra, nämligen EFI. Man tar en egenskap, gör om den till en fördel och kommunicerar innebörden.

Läste om ett strålande (förlåt göteborgsskämtet) initiativ från E.ON där man ger bort lampor till Kenya. Vi gnäller mycket på energijättarna, men dom vill mer väl än vad de flesta av oss förstår. Men kampanjen är ett bra exempel på just EFI.

Egenskapen som man ger bort är en lampa/ljus, Fördelen är att barnen kan göra sina läxor, Innebörden är att landet utvecklas. Hedras i samanhanget skall också organisationen Givewatts.

war2-550x364

Jul
Nu vankas snart julhelg och vi varnas om riskerna av för mycket mat och för mycket alkohol. Men ett citat från Erma Bombeck är då på sin plats; “Seize the moment. Remember all those women on the ‘Titanic’ who waved off the dessert cart“.

Vad vi istället borde varna för är vårt telefonknarkande. Att o-närvarande springa hela julen och ängsligt kolla Facebook uppdateringar är tusen gånger värre än hela fettsvålen på skinkan om någon frågar mig. Pröva den här julhelgen att leva ditt eget jävla liv istället för att regisseras av andra!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *