Bryt en regel idag!

Väldigt många älskar att titta på videos där människor misslyckas, ramlar och slår sig. Människor som gör helt galna saker på cyklar, skateboards, hoppar från tak etc. Det viktigaste för nöjet är dock att det går åt helvete.

Därför sätter sig försiktiga, trygghetstörstande lagommänniskor framför datorn på fredagskvällen. Efter en lagom stark taco-dinner och ett måttligt glas vin konsumeras några galningar som krossar pungen på cykel, välter med bilen, missar ett hopp i en barnpool.

Varför gör man det? Jo för att då rättfärdigar man sin egen försiktighet. “Se hur illa det går för dom som tar risker”. “Där ser man att galna människor får betala ett pris. Se vad dumma dom är”.

pf

Utmaningen
Vid i stort sett varje privat socialt tillfälle uppstår diskussionen om min syn på traditionell utbildning.

Det slutar oftast med att någon himlar med ögonen och säger ”du tycker alltså att traditionell kunskap bara är snobberi” etc. Att ifrågasätta traditionell utbildning är ofattbart provocerade. Det kanske inte är så konstigt för de flesta har investerat väldigt många år av sitt liv i det, så när någon marginaliserar värdet av det så blir det provocerande.

Men om vi är ärliga mot oss själva så är det få av oss som ser att den kunskap vi förvärvade inom skolsystemet är till stort värde för modernt beslutsfattande.

”Värdet”
Man märker ganska snabbt vilken typ av utbildning en människa har. Även om jag mött människor med låg utbildning och stor kunskap, samt tvärt om. Men man märker det oftast på sättet att resonera, förhålla sig kritisk till information, förmåga att se samanhang etc. Dom är oftast fria från politiska och intellektuella förenklingar.

En någorlunda uniform utbildningsnivå fungerar också som olja i det sociala relationsmaskineriet. Dessutom skapar det någon form av filosofiskt djup i diskussioner.

Allt det där är trevlig, bra och civiliserat.

jobba

Men……
Men tittar vi på det från lite håll så måste vi våga vara kritiska. Sättet vi utbildar våra barn är en industriell korvstoppning som enbart förbereder dom för en roll som kugge i ett industriellt kugghjul.

Och eftersom kunskapsöverföringen skall ske till så många, så måste det göras efter en industriell process. Det i sin tur gör att varje kugge är extremt utbytbar.

rb

Vår tid
Vi lever i en tid då allt är osäkert. Ingen kan med säkerhet planera för de närmsta 3 åren. Men vår utbildning säger något helt annat! Den har fostrat oss i långsiktiga planer, strategier och att vi skall “hålla kursen” oavsett vad. Den som går emot detta och gör det oväntade kommer ofelbart att misslyckas. Den som försöker, men inte spelar efter reglerna kommer att bli skrattade åt.

Men världen efterfrågar dom som bryter regler, som vågar ifrågasätta sanningar. Och visst misslyckas dom. Om och om igen. Men dom som inte vågar misslyckas, dom som inte vågar ha fel, dom som bara konsumerar andras misslyckanden kommer enbart bidra till att befästa status Quo. Dom kommer att fortsätta frossa i youtube-klipp med galna människor som inte följde traditioner.

Men kom ihåg att väldigt få skulle titta på en film där dessa försiktiga individer lugnt cyklar på en torr cykelbana, med hjälm, reflexväst och fungerande ringklocka! Det är helt enkelt tråkigt och tar ingenting framåt.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Bryt en regel idag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.