Digitala pusslet & fredag

Jag har träffat så många företag och talat om digitalisering de senaste två åren. Det finns en genomgående utmaning hos alla dessa företag och det tänker jag berätta om nu. Så sätt dig till rätta, häll upp ett glas sauvignon blanc, sparka av dig dina John Lobb om du är man eller dina Christian Louboutin om du är tjej.

Nu kör vi!

IT Avdelning – Om du jobbar inom IT har du ångest för att din teknikstatus börjar falna. Alla funktioner inom företaget har nämligen förstått värdet av informationsteknologins fördelar. IT har dessutom demokratiserats till den grad att din avdelning ifrågasätts på ett helt nytt sätt. När det gäller digitalisering försöker du lägga pussel med bitar som ”öppna API’er” och ”användarstyrda molntjänster”.

Marknadsavdelning – Om du jobbar inom marknad är du frustrerad över din oförmåga att kontrollera hur varumärket skall uppfattas. Dessutom börjar din egen organisation ifrågasätta hur lönsamma dina svindyra kampanjer är. För hur mycket pengar du än lägger på dina annonser och stortavlor så söker människor sanningen i digitala kanaler. Du försöker lägga det digitala pusslet genom att använda sättet från paid media i de digitala kanalerna och tror att du skall få dynamiken av earned media. #fail…

kund

Affärsutvecklare – Jobbar du med affärsutveckling så läser du hela tiden om nya affärsmodeller och andra branscher som utmanar de 4P som du så duktigt lärde dig på universitetet. Du försöker lägga ett digitalt pussel genom ett tröstlöst försök att hitta ett sätt att göra din affärsmodell digital, utan att samtidigt förändra den.

Kundtjänst – Om du arbetar i kundtjänst kämpar du för att dölja alla möjligheter till interaktion. I de fall kontakt skall ske så är det för att du ser en chans att sälja lite mer. Du lägger det digitala pusslet genom att erbjuda en icke mobilanpassad och svårnavigerad FAQ till dina kunder i syfte att dom inte skall kontakta alls.

pussel

Det här är lösningen
Alla avdelningar sitter alltså i sin silo och försöker lägga det digitala pusslet. Nästan alla gör det dessutom med analoga glasögon och utan att ha locket med bilden som visar vad HELA pusslet skall föreställa! Den digitala transformationen handlar INTE om att göra analoga saker digitala, utan att förändra affärsmodellen i grunden. Sättet vi tar betalt, vad vi erbjuder eller kanske till och med ifrågasätta i vilken bransch vi verkar!

Men lyssna noga nu, DET GÅR INTE ATT GÖRA EN DIGITAL FÖRFLYTTNING med personal som jobbat på samma jobb i mer än 10 år (för 10 år sedan fanns varken iPhone eller Facebook). På kort tid har produktlivscykler gått från flera år till några få månader. Det är ett helt annat mindset! Analoga människor kan inte agera katalysatorer i en digital förflyttning.

Jag tror att man måste skapa parallella enheter där företagets trygghetstörstande reaktionärer förpassas till företagets hospis och så bygger man en digital enhet med en ny, kostnadseffektiv och snabbfotad organisation som förverkligar den digitala förflyttningen.

Fredag (Off topic)
Nu är det snart helg och det har varit en vecka av osedvanligt spännande saker. På konsultuppdraget jag är i har jag dessutom fått höra “är det du som luktar som ett fruntimmer” av snubben jag delar rum med…. Citatet skall dessutom uttalas på utpräglad och något aggressiv göteborska..

Har också haft det stora nöjet att tala om digitala stadsutvecklingsprojekt. Future cities, så jä… kul!!

Förra helgen fälldes det träd hos hos gode Christian. Jag har sällan känt mig mer behövd och belöningen var dessutom både goda viner, trevligt sällskap, vacker värdinna och god mat.

IMG_1369

I helgen vankas mer kalas och jag vet redan nu, att jag på söndag kommer ligga i fosterställning och börja gråta om någon smäller i en dörr eller höjer rösten….

Trevlig helg och en mellow spellista som garanterat kommer att påverka din kärestas mest erogena zon. Hjärnan!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Digitala pusslet & fredag

Leave a Reply

Your email address will not be published.