1/3 av alla jobb försvinner! Även ditt?

Min äldsta dotter slavar ibland i en telecom-kundtjänst. Hon pressas ganska hårt, sliter rätt hårt och har relativt dåligt betalt. En kombination som är en fullständig njutning för mig. Själva klimax kom när hon sa ”jag jobbar tio timmar en lördag och har inget liv pappa”. Berusad av glädje räknade jag ut att hon får jobba ungefär 900 timmar för att köpa den Hermés väska hon gärna vill ha. Något jag gladeligen kommunicerade till henne.

hermes

Någon kan tycka att jag har ett smula sadistiskt drag, men hon (och säkert andra i hennes generation) har inte riktigt förstått hur intäkter faktiskt genereras.

Men dynamiken att arbetsgivare tar ungdomar till denna typ av tjänst, behandlar dom som trash, är inte förvånande. Det är en arbetsuppgift som är precis i slutet innan den kommer automatiseras. Enligt en undersökning från Gartner så försvinner en tredjedel av alla jobb i en inte allt för lång framtid. Varför? DIGITALISERING och ROBOTIFIERING!

Så det som vid första anblicken framstår sadistiskt, är i själva verket ett sätt att få henne att förstå den kommande dynamiken på arbetsmarknaden. En arbetsmarknad som kommer att präglas av hänsynslös yrkes-disruption!

Exempel
Låt mig ta ett enkelt exempel. Tänk Lego. Dom tillverkar, distribuerar, lagerhåller legobitar. Dessa legobitar hanteras av agenter och distributörer som kör ut pallar med Lego. Dessa legobitar säljs i leksaksaffärer runt om i världen.

Dit åker mammor och pappor med sina barn och på vägen tankar dom och köper korv. Väl i butiken finns en kassaapparat, någon som hyr ut lokalen, någon som städar lokalen.

legop

Lego har en produktutvecklingsavdelning. Där sitter kreatörer med CAD-program och utvecklar nya innovativa leksaker. Vad som kommer att ske är att produktionen av dessa legobitar kommer att ske i hemmet. Lego kommer att sälja kreativiteten, konceptet, produkten, men den kommer att produceras i hemmet.

På Legos huvudkontor kommer receptionister ersättas av digitala assistenter. Städarna kommer att ersättas av robotar. Vakterna kommer att ersättas av drönare.

Om detta sker, vilket det kommer att göra, så fundera på hur många jobb i kedjan ovan som faktiskt försvinner!

Politiskt
Politiskt kommer detta att bli en utmaning. Stefan Löfven och hans kompisar pratar om innovativt företagande. Det är bra, MEN konsekvensen blir bara att det skyndar på processen.

Om inte politiker ser den här utvecklingen så kommer alltså en tredjedel av befolkningen ha AMS-jobb på äldreboenden inom kort.

Jag tror att vi kommer att vara tvungna att gå mot en relativt lågbetald servicesektor, oavsett om vi gillar det eller inte.

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

3 thoughts on “1/3 av alla jobb försvinner! Även ditt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *