Självbild, automatisering och fredag

Att försöka vara uppriktig mot sig själv kan vara ganska smärtsamt. Jag har funderat en del på dissonansen mellan hur man tror sig upplevas och hur man faktiskt upplevs. En allt för stor diskripans mellan dessa gör ofta att man inte når fram till människor.

Jag funderade på några sidor hos mig själv och betraktade dom med hänsynslös självkritik. Funderade på hur dom eventuellt kan upplevas av andra. Jag tror att det är nyttigt, även om man känner en stark lust att sätta revolvermynningen mot tinningen efter en stund.

personali

Några exempel på de områden jag funderade över:

  • Jag känner mig självsäker och generös när jag tala om digitalisering och customer experience, men för mottagaren kan det uppfattas som arrogant.
  • Jag tycker att jag har gränsbrytande humor, men för mottagaren kan det upplevas som taktlöshet
  • Jag är passionerad i nästan allt jag gör, men mottagaren kan tycka att jag är allt för impulsiv
  • Jag är ofta väldigt energisk, men omgivningen kan uppleva det som påfrestande
  • Jag har ofta en bestämd åsikt, men mottagaren kan uppleva det som oresonligt

Om det finns en dissonans mellan hur vi TROR att vi uppfattas och hur mottagaren uppfattar når vi inte fram till varandra. Fundera på dig själv. Kanske ser du dig själv som tyst och eftertänksam, men mottagaren ser dig som menlös och utan åsikt. Kanske ser du dig som stark i beslut, men mottagaren ser dig som översittare. Då blir det knas i kemin mellan människor!

Jag säger absolut inte att vi helt skall anpassa oss efter andra, men bara genom att fundera så är vi en bit på vägen till att öka våra chanser att nå fram till människor. För det går ju lika mycket åt andra hållet. Att tänka på att vi upplever någon på ett visst sätt men att sändarens avsikt var en helt annan.

Kind mit einer Spielzeuggranate im Central Park, N.Y.C., 1962

Tänk också på när människor i din omgivning är riktigt otrevliga. Kanske till och med någon som gapar och skriker. Vi kan känna att den personen utövar någon form av makt. Men så är det sällan. För det är när människor beter sig så som dom känner sig hjälplösa. Den som är otrevlig och agressiv känner ingen makt, utan känner sig liten och frustrerad

Automatisering
Jag har haft en ny bil några dagar. Den representerar ganska tydligt den förändring jag skrivit mycket om. Nämligen att digitaliseringen betyder inte att vi skall kunna styra mer saker, utan att saker sker i bakgrunden. Det är lätt att man låser sig i tänket att en smartphone är en fjärrkontroll. Glöm det!

  • Bilen har ingen manuell helljuskontroll. Antingen sköts det automatiskt i ”bakgrunden” med ljussensorer eller så är funktionen helt avstängd.
  • Bilen har ingen manuell vindrutetorkarfunktion. Antingen sköts det automatiskt i ”bakgrunden” med regnsensorer eller så är det avstängt.

Det är två enkla exempel, men det visar EXAKT var utvecklingen är på väg. När vi affärsutvecklar skall vi tänka automatisering, INTE styrning.

Fredag
Det här har varit en fantastisk vecka. En vecka full av kreativitet och spännande möten. Har också haft det stora nöjet att börja jobba i projekt med min gode vän och tillika namne. Som kuriosa kan nämnas att denna särling har ett gravt perverterat förhållningssätt till groteskt dyra skor.

Men nu skall jag bara panta lite burkar och flaskor INNAN jag hämtar frun vid flyget……

En spellista för glädje!

Trevlig helg

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.