1-kronaskonsulter, CX & fredag

Ser med förundran på Linkedin hur många av de etablerade konsultbolagen fasar över de så kallade 1-kronaskonsulterna. Jag fasar också över det, men av en helt annan orsak.

Dynamiken är tämligen enkel. Ju mer ”commodity” en tjänst blir, desto mer sjunker viljan att betala för tjänsten. De etablerade konsultbolagens ångest är sprungen ur deras egen oförmåga att affärsutveckla sig själva, att ständigt vara i förflyttning.

Man tittar reaktionärt tillbaka till en tid av gigantiska och lönsamma SAP implementationer som inte finns längre.

konsult3

Jag fasar inte för att dessa unga killar och tjejer är villiga att arbeta mer eller mindre gratis.Utan för att, när något blivit så ”commodity” så är det inte en lika god kompetensinvestering. Steget efter comodity är alltid automatisering och då har kompetensen obetydligt värde.

Customer experience
Fortfarande 2014 hör man människor på företag säga hur bra det vore med CRM för “då kan vi se vilka som spelar golf eller ej“….. Men det har aldrig varit lättare att skapa skräddarsydda kundupplevelser utan CRM, i business moments. Transparensen och våra sociala/digitala liv gör att vi vet vad kunderna gjort, ska göra, gillar, ogillar etc. Informationen om människor är ingen bristvara längre!

Det vi nu behöver göra är att skapa effektiva sätt att koppla ihop människa med den information som vi inte nödvändigtvis hanterar själva.

Om man exempelvis på ett hotell hade nycklar med aktiv RFID skulle personalen kunna identifiera människorna, skräddarsy dialogen och servicen utifrån preferenser som kunderna lämnar i sociala plattformar etc.

Helg
Nu är det fredag. Min dotter Vendela fyller 19 år idag. Hon är slarvig, odräglig, självcentrerad, argsint…. och mitt allt!

IMG_1268

Den hon ärvt alla egenskaper från, nämligen min fru, lämnar mig för en vecka i Hong Kong på lördag där det just nu verkar råda full anarki. Likt Penelope skall jag väva på min gobeläng tills hon kommer hem. För mig blir det alltså en vecka av dålig hygien samt en och annan burköl!

En spellista that make you live!

Trevlig helg!

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *