Utmaning för nästa regering

Det har varit intressant att följa valrörelsen. Partier slåss för att få regera de närmaste 4 åren. Olika argument haglar över oss. Tryggare arbetsförhållanden, mindre arbetstid, fler ungdomar i arbete via äldreomsorgen, fler företag som anställer, kollektiva avtal etc. Nästan allt i en tro på högre tillväxt. Jag tror dock att det finns en utmaning med denna tro på ständigt ökande tillväxt.

Jag tror att de närmsta 4 åren kommer att präglas av en explosion av en ”samarbetsekonomi” (collaborative economy).

I den ekonomin är VARJE person i vårt land ”en provider”. Det innebär i sin tur att det som adresseras i valrörelsen kommer att upphöra på det industriella sätt vi är vana vid.

Politiker tror att när vi får mer pengar, desto mer konsumerar vi saker som resulterar i att företag producerar och anställer mer.

share

Ny dynamik
Via Internet och olika plattformar har vi som individer fått en möjlighet att erbjuda våra saker, vår kunskap och vår tid på ett helt nytt sätt.

Låt mig ta några snabba exempel

Airbnb – känner nog de flesta till. Vi hyr ut ett extra rum i huset till den som behöver. Det har nu hyrts ut mer än 6 miljoner rum via Airbnb. 6 miljoner rum som inte påverkat tillväxten inom hotellindustrin.

Bag borrow or steal – är en plattform för att hyra ut de svindyra väskor som många kvinnor verkar tråna efter. Man lånar sin Louis Vuitton väska för 150$ i månaden istället för att köpa den. Människor konsumerar fler väskor utan att det påverkar tillväxten inom lyxindustrin.

Charge at my house – erbjuder människor en möjlighet att ladda sin bil hemma hos människor. Skapar ingen tillväxt via kommersiella laddstationer.

MOOC– rörelsen erbjuder människor kunskap via en marginell lärarinsats. Kunskap överförs utan att det behövs fler människor i arbete för kunskapsöverföring. http://www.udemy.com/

Quirky – ersätter dyra affärs- och produktutvecklare. Nya innovationer skapas utan att det behöver anställas dyra kompetenser.

Relay rides – och Zipcar och liknande gör att människor optimerar sitt transportbehov, vilket snarare har en negativ påverkan på tillväxten för fordonsindustrins alla delar

Transferwise Lending club och liknande kommer garanterat att påverka den konservativa bank & finans-sektorn. Tillväxten blir människa till människa, snarare än bank till människa.

Slutsats
Det som händer och kommer att hända är att etablerade företag inkorporerar ”collaborative economy” i sin verksamhet. Det gör att dom kan effektivisera, utvecklas utan att någon tillväxt skapas. Avis har köpt Zipcar, Google investerat i Lending club, BMW i Charge at my house.

Läste att Wallgrens inkorporerat Taskrabbit I sin affärsmodell. Influensasjuka människor kan få sin medicin från Wallmart leverarad hem via taskrabbit genom ett knapptryckning i Wallmarts app. DHL använder Myways för att leverera paket sista vägen via privatpersoner.

Våra politker ser tillväxt i form av massiva företag som anställer massor av människor. Tänk om…..

About Patrick Gilbert

Jag hjälper företag och människor att lyckas skapa exceptionella kundupplevelser, lönsamhet och effektivitet genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

One thought on “Utmaning för nästa regering

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *